VREME JE ZA POKRET: Ubrzajte cirkulaciju uz pet jednostavnih vežbi sa jež lopticom

Ukoliko patite od problema sa cirkulacijom zbog čega vam često otiču noge, boli vas vratni deo kičme i nervozni ste - prva pomoć može da bude jež loptica. Ovaj terapeutski rekvizit osmišljen je u Danskoj kako bi putem stimulišuće masaže pomogao osobama koje pate od depresije.

Danas, jež loptice koriste mnogobrojni stručnjaci kako bi pomogli pacijentima da se oslobode mišićne napetosti, stresa, ali i sindroma bolnih leđa i teških nogu. Njihova prednost je u tome što mogu jednostavno da se koriste i kod kuće i ne zahtevaju gotovo nikakav napor. Ove loptice podstiču cirkulaciju u potkožnom tkivu, što u kombinaciji sa mirnim i opuštenim disanjem pomaže u oslobađanju osećaja bola u nogama, vratu i leđima. Zato ako ste od onih kojima su noge na kraju radnog dana otečene usled celodnevnog stajanja ili sedenja, a leđa i vrat ušinuti, predlažemo sledeće vežbe.

Listovi

Jež lopticu najpre postavite ispod lista jedne noge pa je kotrljajte gore-dole minut ili dva. Isto ponovite drugom nogom.

Stopala

Kada ste ubrzali cirkulaciju u listovima jež lopticu postavite ispod sredine stopala i kotrljajte je ukrug po podu nekoliko minuta. Isto ponovite i sa drugim stopalom. Tamo gde osećate bol jače pritisnite stopalom. Zatim jež lopticu pod tabanima pomerajte napred-nazad.

Vrat

Držeći jež lopticu u ruci lagano masirajte vrat najpre sa jedne, pa zatim i sa druge strane. Dok masirate trudite se da se relaksirate pravilnim disanjem, a leđa bi trebalo da budu ispravljena ali bez osećaja napetosti. Masirajte vratni deo nekoliko minuta.

Ruke

Držite jež lopticu između dlanova i pravite kružne pokrete nekoliko minuta. Potom stežite lopticu i opuštajte ruke. Jež lopticom možete da masirate i dlanove spolja.

Spojene noge

Stavite jež lopticu između stopala, a kolena oborite u stranu. Pomerajte lopticu gore-dole između stopala i istovremeno je pritiskajte.

OBLOGE I KREME

1. Uveče pre spavanja na otečene noge možete da stavite hladne obloge ili da ih istuširate hladnijom vodom tako što usmerite mlaz u pravcu srca, jer je to put venske krvi. Od pomoći može da bude i utrljavanje gelova sa efektom hlađenja na otečene delove nogu.

2. Dok otečenim nogama prija hlađenje, bolnom vratu prijaju tople obloge. Možete oko vrata da stavite zagrejan peškir, da se tuširate toplijom vodom i dobro naparite ili da u bolni deo utrljate kremu sa efektom zagrevanja.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

cirkulacijacirkulacija krvijež lopticarukestopalavežbanjevežbevrat