ZA I PROTIV: Second hand kozmetika – novi fenomen u industriji lepote?

U vreme kada je prekomerna potrošnja dostigla najviši svetski nivo, pojavio se trend second hand kozmetike. Polovna, korišćena šminka koju je, već, neka žena koristila pre vas našla se u prodaji na internetu. Da li biste je vi kupile?

Američki "Vogue" prvi je izašao sa informacijama i objavio da je i ovaj fenomen prešao u industriju lepote. Prema njihovim predviđanjima 2020. će biti rekordna godina po broju prodaje second hand kozmetike.

Kako je korišćena kozmetika postala trend?

Početkom 2019. godine, strani časopisi pisali su o paletama i rumenilima Natasha Denona – popularne šminkerke, koji su rasprodati u nekoliko sati nakon što su se pojavili na mreži. Razočarani kupci brzo su se dosetili kako da dođu do željenih make up komada: krenuli su sa kupovinom paleta na internet aukcijama i društvenim mrežama. Cena im je bila 10-15 dolara veća, iako su palete već bile korišćene. To nije zaustavilo kupce i publicisti su morali da priznaju: tržište kozmetike nisu samo oflajn prodavnice i online platforme, već i resursi za preprodaju.

Gde se prodaje second hand kozmetika?

Dok u Americi postoje specijalizovane veb lokacije na kojima se prodaju polovni komadi, kod nas još uvek ne postoji. To, međutim, ne znači da u našoj zemlji manjka interes. Postoje grupe na društvenim mrežama i forumi koje su stvorile devojke koje su nekada bile zainteresovane za takve proizvode, ali nisu ih mogle da ih pronađu u prodaji. Praćenje stepena rasta prodaje u ovoj oblasti se sprovodi u nekim zemljama. Platforma polovne kozmetike iz Japana, Mercari za dve godine postojanja dostigla je promet od 1,2 milijarde dolara. Istraživanje je pokazalo da devojkama ne smeta što kupuju kozmetiku koju je neko već koristio.

Šta se najbolje prodaje od polovne kozmetike?

Kao i u modnom sektoru neki proizvodi se prodaju s velikim uspehom, dok za druge nema interesovanja. Kozmetički alati, kućni kozmetički uređaji i parfemi interesuju mnoge devojke. U vrhu potražnje su palete i alati stvoreni u saradnji sa velikim brendovima, kao i parfemi ograničenog izdanja.

Za i protiv kupovine polovne kozmetike

Kada razmišljamo o higijeni takva kupovina je pod velikim znakom pitanja. O tome još uvek raspravljaju kozmetolozi i šminkeri. Od ispitanih, 68% devojaka odbija da kupuje polovnu kozmetiku jer nisu sigurne ko je vlasnik ovog proizvoda i kako je korišćen. Bakterije koje dovode do pojave akni, konjuktivitisa i alergijskih reakcija, mogu da vas dovedu do toga da redovno idete kod kozmetičara i potrošite dosta novca na lečenje kože. I to je glavni nedostatak korišćene kozmetike. Jedino sigurno rešenje za devojke koje se usuđuju da kupe već korišćenu kozmetiku je kupovina samo onih proizvoda koji ne podrazumevaju direktan kontakt osobe koja ih koristi sa samim proizvodom. To znači, sredstva sa pumpicom ili raspršivačem možete da kupite, ali se odrecite ruževa, maskara i sjajeva za usne.

Prednost prilikom kupovine polovne kozmetike

Činjenica je da se ovakva kozmetika prodaje po povoljnoj ceni i to je njena prednost. Svakako uvek treba pročitati mišljenja na forumima, jer se može desiti da neki proizvod i nije za vas, a vi baš njega želite. Poslušajte savet, to bar ne košta ništa.

Izvor: Ženski magazin
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

aknebakterijeindustrija lepotekarminkožakozmetikamaskarapuderrumeniloružsecond handsecond hand kozmetika