OD NJIH ZAVISI BROJKA KOJU ĆE POKAZATI: Sedam stvari koje morate znati pre nego što stanete na vagu

Vaga je oruđe koje nam pomaže da pratimo našu kilažu, te vidimo kako napredujemo sa dijetom. Mnoge žene često koriste ovu spravicu, ali nekad rezultati nisu relevatni iako mi verujemo da jesu. Od čega to zavisi? Donosimo vam neka pravila kojih se treba držati kako bi vam vaga ne bi pokazala pogrešnu težinu.

Vreme u koje stajete na vagu

Kako bi vam vaga pokazala pouzdan rezultat potrebno je meriti se uvek u isto vreme u toku dana. Najefikasnije je ujutro čim ispraznite bešiku. Naime, težina tokom dana može da varira, u zavisnosti od toga koliko smo pojeli i popili. Stoga, uveče imamo više nego ujutro, čak i do dva kilograma razlike.

Ali i kolebanje od dana do dana može biti dosta veliko. Naime, jedan dan možete imati mnogo više nego prethodni i obrnuto. Više je faktora koji na to utiču, ne samo hrana, te bi bilo najbolje meriti se jednom nedeljno. Na taj način ćete proveriti da li ostvarujete svoj plan.

Četiri bitna pravila merenja

Uvek se merite bez odeće jer nikada ne možete znati koliko težine je u garderobi. Vaga mora da stoji na tvrdoj ravnoj podlozi. Ne stavljajte je na tepih - ako ne stoji potpuno mirno rezultat neće biti pouzdan. Morate stajati mirno. I tako da je težina ravnomerno raspoređena na obe noge.

Uvek se merite na istoj vagi. Možda će ona kod prijateljice pokazivati uvek tri kilograma manje i to će vas zbuniti, ma koliko vam se sviđalo. Stoga, verujte samo jednoj vagi.

Kakvo je vreme napolju

Iako neverovatno zvuči, ali i vreme napolju može da utiče na gubitak kilograma, pokazala su istraživanja. Jak vetar i niske temperature mogu da dovedu do toga da vam izgleda da ste lakši nekoliko kilograma, ali to je samo privid.

Slana hrana

Dok stojite na vagi razmislite da li ste dan ranije konzumirali nešto izrazito slano, poput kokica ili kikirikija.

So uzrokuje zadržavanje vode u telu pa vaga može da pokaže veću brojku nego što ste očekivali.

Uticaj hormona

Hormoni kod žena takođe utiču na promenu kilaže. Ovulacija i menstruacija utiču na zadržavanje vode u telu, što dovodi do toga da vaga pokazuje više kilograma, a to nema veze sa vašom stvarnom težinom.

Građa vašeg tela

Kilogram masnoće i kilogram mišića jednake su težine - jedan kilogram, ali izgledaju sasvim drugačije. Po volumenu kilogram mišića je mnogo manji od kilograma masti.

Stoga, trebalo bi da znate postotak masnoća na telu - to će odgovoriti na pitanje kako je moguće da naporno trenirate, izgledate mršavije, a na vagi ste čak dobili koji kilogram. Masnoću ste pretvorili u mišiće i zaista onda nije važno šta pokazuje vaga.

Dve situacije u kojima se ne treba meriti

Prva je odmah nakon vežbanja. Pad na vagi rezultat je toga što smo se dobro iznojili i izgubili tečnost. Čim se hidrirate bićete na starom. Nakon velikog izlaska koji uključuje puno pića, večeru u restoranu, svadbu... Stoga, nemojte sebe mučiti, naravno da ćete sledeći dan imati više kilograma. Ali, sačekajte dan, dva tad će vaga pokazati pravo stanje stvari.

Izvor: Stil.kurir.rs/Miss.24.sata.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

dijetagrađa telakilogramimastimensturacijamerenjemišićislana hranatreniranjevagavežbanjevišak kilogramazadržavanje vode