KOJOJ GRUPI VI PRIPADATE: Naučnici definisali sedam vrsta ljubavi

Šta je ljubav? Svako ima neku svoju definiciju, ali jednu od najpopularnijih i najprihvaćenijih je dao američki psiholog Robert Sternberg osamdesetih godina prošlog veka.

Njegova "teorija tri komponente" kaže da su za onaj predivan osećaj ljubavi zadužene tri stvari: emotivna intimnost, strast i posvećenost. Na osnovu te teorije psiholog je definisao sedam vrsta ljubavi.

Psiholozi su sigurni da svaki čovek u svom životu iskusi više vrsta ljubavi, a ponekad se čak dešava da ih iskusite nekoliko i sa istim partnerom. Ako pokušavate da pronađete svoju vezu na ovoj listi, važno je da znate da ona može da bude i negde između dve stavke ili da obuhvata više različitih ljubavi.

Zaljubljenost

Ovo je faza u kojoj se ljudi jedva poznaju, ali osećaju jaku privlačnost. U ovakvim vezama je čest slučaj da partneri nemaju pojma da li imaju išta zajedničko, ali svejedno ostaju zajedno jer privlače jedno drugo. Sternberg je tvrdio da zaljubljenost može da preraste u nešto više, ali to nije uvek slučaj.

Dopadanje

Ovo je tip veze u kojoj možete da budete ono što jeste. Psiholog je ovaj tip ljubavi nazvao "dopadanje" jer partneri imaju puno zajedničkih interesovanja, isti pogled na život i razumeju jedno drugo. Nažalost, emotivna intimnost bez strasti i posvećenosti često ostaje na nivou prijateljstva.

Prazna ljubav

U pitanju je ona vrsta ljubavi koju osećaju parovi koji nemaju ni emotivnu ispunjenost ni strast, ali im je zato posvećenost izuzetno jaka. Do ovakvih vrsta ljubavi najčešće dolazi nakon što izađete iz velike, ozbiljne i emotivno burne veze.

Blesava ljubav

Dosta česta vrsta ljubavi, koja podrazumeva jake nivoe strasti i posvećenosti - ali nema emotivne intimnosti. Ovo su parovi koji mogu da ostanu zajedno godinama, pa i čitavog života, a da nikad ne shvate svog partnera kao najboljeg prijatelja.

Romantična ljubav

Strast i emotivna intimnost su karakteristični za ovu vrstu ljubavi - ovakvi parovi osećaju jaku privlačnost, odlično se osećaju kad su zajedno, kapiraju se, ali nisu spremni da se ozbiljno posvete vezi. Ovakve veze najčešće ne uspevaju da pređu na neki viši nivo.

Partnerstvo

Parovi koji su jako posvećeni vezi i imaju visok nivo emotivne intimnosti, ali im fali strasti u vezi spadaju u ovu vrstu ljubavi. Ovakve veze su mnogo jače od običnih prijateljstava, ali nisu srećne jer nema strasti među partnerima. Ova vrsta ljubavi se najčešće sreće nakon mnogo godina braka.

Savršena ljubav

Kad se spoje sve tri stavke, onda se javlja prava stvar. Naravno, neće sve tri komponente uvek imati isti intezitet, ali je važno da su tu. Ovakve veze se zaista često sreću, ali u pitanju su ubedljivo najsrećniji parovi koji mogu ceo život da provedu zajedno.

Izvor: ddl.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

brakdopadanjeintimnostljubavljubavna vezapartnerstvoposvećenostprivlačnostromantikasekssrećan parstrastzaljubljenost