ČUVARI VITKOG STASA: Petnaest namirnica možete jesti bez straha od gojenja

Postoje namirnice koje možemo konzumirati koliko god želimo, bez bojazni da ćemo se ugojiti, tvrde stručnjaci. Nutricionista dr Lisa Jung otkriva kako oni spadaju u dve glavne kategorije - voće bez skroba i povrće.

- Njihovim konzumiranjem se nećemo udebljati jer im je većina sastava voda, sadrže vrlo mali broj kalorija, te bogatstvo vlakana zahvaljujući kojima se osećamo siti nakon što ih pojedemo - ističe Jang.

Osim toga, dobro ih je što češće uvrstiti na jelovnik budući da su bogati vitaminima, antioksidansima te raznim korisnim nutrijentima.

Celer

Pun je vlakana i odličan izvor vitamina K, antioksidansa kumarina, te vitamina B. Celer srednje veličine ima samo šest kalorija, dok telo za njegovu razgradnju potroši oko 50.

Špargle

Bogate su vitaminom C, B6, ali i riboflavinom, vlaknima i magenzijuom, a odličan je i kao diuretik tako što izbacuje višak vode iz organizma. Sadrži samo oko 10 kalorija po svežnju, a najbolje je jesti kuvane na pari, za čiju razgradnju telo potroši i četiri puta više kalorija nego što one sadrže.

Brokoli

Oko 100 grama brokolija sadrži 25 kalorija, dok telo za njegovo probavljanje potroši čak 80 kalorija. Sadrži dosta vitamina i minerala, a zbog svoje lekovitosti proglašena je i najboljim saveznikom u prevenciji nastanka karcinoma.

Šargarepa

Oko 100 grame šargarepe sadrži 41 kaloriju, a telo potroši oko 60 kalorija kako bi je razgradilo. Odličan je izvor vitamina A i karotenoida, kao i dijetalnih vlakana, vitamina C i kalijuma. Osim toga, bogata je prirodnim šećerom, te je odličan način "zaslađivanja" kada smo na dijeti.

Grejpfrut

Ovo voće je poznato po svojom moći kod mršavljenja jer napada masne ćelije, a puno je vitamina C i B6, tiaminom, riboflavinom i vlaknima. Sto grama grejpfruta ima samo 32 kalorije, a telu je potrebno čak dvostruko više da bi ga probavilo.

Rotkvice

Jedna velika rotkvica sadrži samo jednu kaloriju, a da bi je telo probavilo potrebno je bar tri kalorije. Odličan je izvor vitamina C, a zahvaljujući svojim svojstvima podstiče sagorevanje masnih naslaga u organizmu.

Pečurke

Oko 100 grama pečuraka sadrži 18 kalorija, a telo potroši oko 55 kalorija dok ih probavi. Od svih pečuraka, šampinjoni imaju najviše proteina, a odličan su izvor riboflavina, selena i inulina, te ne sadrže skrob.

Kupus

Sto grama kupusa sadrži samo 20 kalorija, a da bi ga telo probavilo potrebno mu je i trostruko više kalorija. Sa druge strane, ako jedete kuvani telo će potrošiti dvostruko više. Odličan je izvor vitamina C, betakarotena i vitamina A, kao i minerala.

Jabuke

Jabuka srednje veličine sadrži oko 100 kalorija, a telo potroši oko 120 kalorija da bi je probavilo. Osim toga, jabuke daju osećaj sitosti jer pokreću metabolizam. Bogate su vitaminom C i antioksidansima, te deluju na snižavanje lošeg holesterola.

Zelena salata

Šolja zelene salate sadrži oko osam kalorija, a kako se većinom sastoji od vode telu je potrebno i trostruko više energije u obliku kalorija da bi je probavilo. Bogata je gvožđem, magnezijumom i vitaminima, te nezaobilazan dodatak svakoj zdravoj ishrani.

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima i vlaknima. Sto grama ovog voća sadrže šestinu preporučenog unosa vlakana i svih nutrijenata, a sadrže samo 85 kalorija.

Krastavci

Bogati su beta karotenom, a pošto je sastavljeno većinom od vode sadrži samo 16 kalorija po porciji. Semenke i kora sadrže najveću količinu nutrijenata, pa je bolje da ih ne gulite.

Paradajz

Najpoznatije su po nutrijentu likopenu koji pomaže u borbi s kardiovaskularnim bolestima, te štiti od raka. Osim toga, bogate su vitaminom A, C, B2, kalijumom i vlaknima. Jedan paradajz srednje veličine sadrži samo 25 kalorija.

Pomorandže

Najpoznatije po velikoj količini vitamina C, ključnog za proizvodnju kolagena i jačanju imuniteta. Osim toga, velika pomorandža sadrži tek oko 80 kalorija.

Jagode

Bogate su antioksidansima polifenolima, jagode su i bogat izvor vitamina C, kaliuma i vlakana. Jedna šolja jagoda sadrži tek 50-ak kalorija.

Izvor: Stil.kurir.rs/24Sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

brokolicelergojenjegrejpfruthranajabukejagodekrastavcikupusnamirniceparadajzpečurkepomorandžešargarepašparglestasvišak kilogramazelena salata