CRKVA POSLUŠALA UPUTSTVA VLADE: Liturgije danas služene bez vernika

Nakon novog upustva Srpske pravoslavne crkve u hramovima se danas služila liturgija bez prisustva vernika, a manji broj vernika je, ipak, došao ispred hramova da odsluša liturgiju uglavnom poštujući propisano rastojanje od dva metra.

Tako se u Crkvi svetog Nikole u Višnjici okupio mali broj vernika ispred crkve kako bi ispratili liturgiju pošto su vrata bila otvorena.

SPC je juče saopštila da će primeniti preporuke Vlade Srbije vezano za vršenje obreda u verskim objektima i na otvorenom prostoru bez prisustva vernika, ali da neće prekidati služenje liturgije niti prestati da pričešćuje vernike.

- Crkva neće prekidati služenje svete liturgije niti prestati da pričešćuje vernike, jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati: ona predstavlja osnovu naše vere. To konkretno znači da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik (ili sveštenici) sa đakonom, pojcima i crkvenjakom - navedeno je u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sinoda.

SPC je apelovala na vernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na bogosluženja.

Vernicima poručuju da bogosluženja prate putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica, a da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu.

SPC kaže da će ostala činodejstva, naročito krštenja, biti odložena do normalizacije stanja i preporučuju da se sahrane vrše sa što manjim brojem prisutnih.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

crkvahramkoronaviruskrštenjeliturgijapričešćeSPCsrpska pravoslavna crkvaveravernici