DA LICE ZABLISTA: Do zdrave i lepe kože u tri koraka

Lepa i blistava koža lica podrazumeva redovnu negu. Osim odlaska na kozmetičke tretmane, svaka žena pravilnom negom i brigom može mnogo da doprinese svom izgledu. Kozmetičarka Marina Đušić savetuje čitateljke "Života plus" kako da u tri koraka postignu efekat zdrave i lepe kože lica.

ČIŠĆENJE I TONIRANJE

- Jutarnje umivanje pomaže da uklonimo masnoću sa lica koja se sakuplja tokom noći, ali i da pripremimo kožu za dnevnu negu. Preparati za umivanje se biraju na osnovu tipa i stanja kože. Važno je da nisu agresivni, da ne isušuju i ne iritiraju. Uveče je obavezno skidanje šminke kako ne bi došlo do zatvaranja pora, iritacija i ubrzanog starenja kože. Večernje čišćenje je bitno da bi se uklonile sve nečistoće koje se nakupe u toku dana, kao što su masnoća i znoj. Toniranjem se uklanjaju ostaci preparata za čišćenje, vraća pe-ha kože, hidrira i lice priprema za nanošenje krema. Tonik se bira prema tipu kože.

SERUMI I KREME

- Ovo su ključni i najkoncentrovaniji preparati u negovanju i rešavanju problema kože (bore, pore, akne, fleke, ožiljci). Izbor krema zavisi od tipa kože, stanja, problema, starosnog doba. Dnevne kreme su uglavnom laganije, služe za hidrataciju, obnavljanje i zaštitu i trebalo bi da imaju zaštitni faktor, najčešće 15, a tokom leta i veći. Za noćnu negu se koriste jače kreme, koje služe za dubinsku ishranu i regeneraciju. Posebna nega oko očiju, gde je koža tanka i osetljiva, podrazumeva upotrebu antirida, krema koje su posebno formulisane za tu regiju. To su preparati koji hidriraju, hrane kožu, sprečavaju/redukuju bore, ublažavaju nadutost i tamne kolutove oko očiju.

HIDRATACIJA I ZAŠTITA

- Dodatna nega podrazumeva piling lica jednom ili dvaput nedeljno, što zavisi od tipa kože. Kod suvih i osetljivih koža može i ređe. Sa pilinzima ne treba preterivati da ne bi došlo do isušivanja, iritacija ili slabljenja prirodne zaštite kože lica. Nakon pilinga se nanosi maska za hidrataciju, ishranu ili pročišćavanje kod masnih koža. Tretmani lica su postali redovan deo nege posebno kod problematične kože, a posle 30. godine je potrebna intenzivnija nega jer se već tada javljaju prvi vidljivi znaci starenja. Pored svakodnevne nege, kako bi koža bila zdrava i lepa, neophodan je preporučen unos tečnosti, pravilna ishrana i dovoljno sna.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

čišćenjehidratacijakožakremelepa kožanega kožeserumitoniranjezaštita