IZBEGAVAJTE IH: Pet grešaka u kuvanju kobne su po liniju

Pravilna ishrana je veoma bitna kako bismo imali zdravu kilažu. Ali, bitan je i način na koji pripremamo hranu.

Susi Burel, stručnjak za ishranu, otkrila je najveće greške kod kuvanja od kojih se nesvesno dobijamo na kilaži.

Ne merite masti

Mnoge domaćice stavljaju previše ulja u tiganj kada pripremaju omiljeno jelo. Ali, to je velika greška. Stoga, treba da izmerite količinu koja vam je potrebna kako biste izbegli gojenje.

- Ne treba vam previše masti u ishrani, jedna do dve kašike dnevno je sasvim dovoljno. Većina koristi metodu 'od oka', što nikako nije dobro jer unosimo previše kalorija.

Gotovi sos

Kako bi poboljšali ukus hrani ljudi koriste puno sosa i namaza poput majoneza i kečapa. Međutim, tako unosite dodatne kalorije, so i šećer.

- Obratite pažnju na količinu sosa koji koristite i počnite da merite. Svedite konzumiranje istih na minimum - savetuje Susi i preporučuje dozu veličine novčića.

Previše proteina

Ko ne voli ostatke od ručka da pojede za večeru? Ponekad i ciljano pripremamo više mesa za ručak kako bi nam ostalo i za večeru.

- Ali, tu dolazi do problema jer tako unosimo više proteina nego što nam je potrebno. Stoga, smanjite proteine na preporučenu dnevnu dozu i povećajte unos povrća i salate.

Ulje i maslac

Šta god da pržimo tiganj namastimo maslacem ili uljem, a tako unosimo više kalorija. Zato je najbolje rešenje tiganj kojem nije potrebna masnoća.

- Možete koristiti i papir za pečenje kod pripreme ribe i kobasica, pa takođe nećete morati dodati masnoću.

Razni dodaci

Dodavanje pavlake, avokada, narendanog sira ili fete za bolji ukus jela samo povećava broj kalorija koji unosimo, i iako se čini da od te male količine neće biti posledica - hoće.

Kako biste kontrolisali svoju težinu Susi preporučuje dodavanje samo jednog dodatka svom obroku uz prethodno merenje porcije.

Izvor: Stil.kurir.rs/Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

dodaci jelugojenjekilažakuvanjemaslacmastiproteinisosuljevišak kilograma