LJUBAV U DOBA KORONE: Pet saveta za dobar partnerski odnos tokom izolacije

Kako koronavirus i zabrana kretanja mogu da utiču na vaš odnos sa partnerom? Donosimo vam nekoliko saveta i odgovora.

Romantične priče i filmovi često nam serviraju pretpostavku da, ako nekog zaista volimo, onda želimo da provedemo svaki sekund sa tom osobom. Ali naše životno iskustvo govori drugačije - zajedništvo i odvojenost savršeno koegzistiraju jedno sa drugim, poput udisaja i izdisaja.

Iako inače jedva čekate da provedete nekoliko sati, ili čak ceo dan, sa svojim partnerom, sada je situacija drugačija. Samoizolacija nije planirana i definitivno nije očekivana, pa je ispunjena anksioznošću, neprijatnošću i strahom zbog iščekivanja novih vesti o pandemiji.

Zbog toga situacija možda i nije idealna, pa pročitajte nekoliko saveta koji bi mogli da vam pomognu da se što bolje izborite sa činjenicom da vi i vaš partner morate da provedete ceo dan zajedno u istom prostoru.

1. Vežbajte empatiju i prihvatite da se svi sa problemima nose drugačije.

Uzmite u obzir citat: "Prva stvar koju treba da znaš o meni jeste da ja nisam ti. Sve će imati više smisla kada to prihvatiš".

Stvari poput životnih iskustava, temperamenta i porodičnog života direktno oblikuju našu ličnost i utiču na to kako se ko nosi sa stresom i neizvesnošću. Šanse da ćete se vi i vaš partner na isti način nositi sa pandemijom su vrlo male, zbog čega morate da budete posebno razumni i empatični prema njemu, kao i on prema vama. Zapamtite da je sigurnost porodice na prvom mestu.

2. Budite odvojeni - zajedno.

Kako god to zvučalo, ima smisla. Moguće je da volite nekoga dok vam je potreban sopstveni prostor i vreme, a to je moguće ostvariti čak i u vanrednim uslovima.

Potrudite se da objasnite svom partneru, na nežan i lep način, da želite da provedete neko vreme sami.

Osim toga, prihvatite činjenicu da će i on to verovatno tražiti od vas. U ovoj situaciji se možete dogovoriti ko će kada boraviti u kom delu kuće, a kada ćete provoditi vreme zajedno.

3. Brinite o sebi!

Održavanje kvalitetne veze sa vašim partnerom počinje od vas samih i od toga koliko brinete o sebi. Teško je da budete nežni i pažljivi prema partneru ukoliko niste takvi prema sebi, zbog čega je važno da brinete o sebi i da obratite dovoljno pažnje na sopstvene potrebe.

Obratite pažnju na to da redovno i zdravo jedete, redovno se krećite i vežbajte, trudite se da dovoljno i redovno spavate i izbegavajte alkohol.

4. Pripremite se na činjenicu da će se raspoloženje ukućana menjati.

Ukoliko vi ili vaš partner inače imate problema sa anksioznošću, stresom i sličnim stvarima, vrlo je verovatno da će se to pogoršati u novonastaloj vanrednoj situaciji. Zbog toga je važno da unapred porazgovarate sa partnerom i utvrdite kako treba da se ponašate kada stvari krenu nagore.

Šta vas smiruje i pomaže vam da smanjite anksioznost? A šta smanjuje stres kod vašeg partnera?

5. Budite pažljivi pri odabiru reči ili ne govorite uopšte.

U vanrednim situacijama i pod stresom možete da reagujete na različite načine, a emocije su vrlo često lako prenosive i zarazne, pa će se vaš partner, ako ste i vi pod stresom, osećati vrlo loše.

U takvim situacijama je teško birati reči i ostati pribran. Umesto da pokrenete svađu kada se osećate loše, pokušajte da objasnite svom partneru da niste raspoloženi i da vam treba prostora, a zatim rešite nesporazum kada "dođete sebi".

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

izolacijakoronakoronavirusljubavni odnospartnerski odnossavetvirus