SLATKO, SLANO, KISELO ILI GORKO: Da li ste čuli za terapiju ukusom?

Da li ste nekad čuli za terapiju ukusom?

Ovaj ajurvedski način lečenja ima pozitivan efekat na zdravlje sličan akupunkturi. Ipak, ovde nema potrebe za iglicama, već samo treba da znate koji tip ukusa pozitivno utiče na određena stanja i tako može da vam pomogne da se oslobodite tegoba!

Svi znamo da važni nutrijenti i elementi ulaze u telo kroz hranu, a u zavisnosti od njihove strukture, namirnice mogu da nam učine velike usluge.

Da li ste znali da sam ukus hrane može da bude lekovit?

Naš jezik je neverovatno osetljiv. Podeljen je na brojne receptore i biološki aktivna mesta koja su povezana sa unutrašnjim organima.

Ovo su glavni ukusi i njihovo pozitivno dejstvo na organizam:

Sladak ukus

Blaotvorno deluje kod proširenih krvnih sudova. Takođe, veruje se da pomaže kod visokog pritiska. Kada on naglo skoči, pristalice ajurvede uzmu kašiku meda i puste da se otopi na jeziku, ili pojedu neki slatkiš. Navodno se stanje poboljšava već za 5 do 7 minuta.

Kiseli ukus

Pomaže kod niskog pritiska. Ajurvedska medicina preporučuje da osobe koje pate od hipotenzije uvek imaju pri ruci krišku limuna.

Gorak ukus

Veruje se da jedinjenja u hrani koja daju gorak ukus imaju protivupalna svojstva, popravljaju funkciju bubrega, izbacuju soli i toksine iz tela, pomažu mršavljenju, blagotovorno utiču na jetru i žuč... Veruje se i da gorčina može da pojača mentalne sposobnosti. Ipak, s ovim ukusom se ne sme preterivati.

Slan ukus

Ajurveda veruje da slani ukus popravlja varenje i otklanja zatvor, ali i zadržava tečnost u telu, izaziva dodatnu žeđ i glad. Sa ovim ukusom se takođe ne sme preterivati.

Pikantan ukus

Postoji verovanje da je ovaj ukus moćan kod lečenja dijareje, a pritom i da podstiče regeneraciju tkiva i koagulaciju krvi.

"Oštri" ukusi

Oštre i opore ukuse ne može svako da podnese, ali onaj ko može imaće bolje varenje, apetit, krv se pročišćava, širenje patogena onemogućava... Ipak, previše hrane oštrog ukusa može da izazove bes i agresiju.

"Viskozan" ukus

Pomaže kod boljeg zarastanja rana, poboljšava koagulaciju krvi. Ovakav ukus imaju namirnice poput japanske jabuke, ljuske grejpfruta, zelenih oraha, jakog zelenog čaja, ptičje trešnje.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

agresijabesdijarejagladizbacivanje toksinakoagulacija krvikrvni sudovilečenjemedslatkišiterapija ukusimaukusvisok krvni pritisakžeđ