ISHRANOM PROTIV ANKSIOZNOSTI: Koje namirnice najbrže oslobađaju napetosti?

Naučnici su dokazali da nezdrava hrana može pružiti trenutno zadovoljstvo i "utehu" ali na duge staze ostaju samo loše posledice. Suprotno njima su zdrave namirnice koje imaju moć da ublaže napetost i smanje anksioznist i osećaj depresije.

Protini i antioksiansi su najzaslužniji za ovu funkciju, a u najvećoj meri se nalaze u ovim namirnicama:

Orašasti plodovi, piletina i jaja doprinose unosu triptofana, koji se pretvara u serotonin, hormon kojem možemo zahvaliti dobro raspoloženje. Potpuno isti posao pretvaranja triptofana u serotonin obavlja i vitamin B6, ali uz to pomaže u boljem radu mozga i nervnog sistema. Nalazimo ga u banani, paprici, karfiolu, kupusu ili brokoliju.

Osmehu od uha do uha doprinosi redovan unos esencijalnih vitamina i minerala. Jedan od njih je magnezijum, a skriva se u bademima, suncokretovim semenkama i spanaću.

Magnezijum je odličan saveznik kod problema sa spavanjem, što je takođe korisno ljudima koji se bore s depresijom. A omega-3 masne kiseline najčešće se povezuju s borbom protiv depresije. Skuša, losos i girice glavni su izvor dobrih masti.

Jedna jabuka na dan zaista tera doktora napolje jer sadrži 4 grama vlakana, 159 mg kalijuma, 8 mg vitamina C i tek 81 kaloriju.

Tri četvrtine šoljice pahuljica od celog zrna žitarica ima oko 800 mikrograma folata, vitamina B grupe koji nedostaje mnogim ljudima koji pate od depresije.

Čaša mleka je odličan lek protiv stresa, te smiruje živčani sistem, tvrde naučnici. Tajna je u fosfolipidima koji se kriju u mleku, a oni su pravi lek protiv nervoze.

Istraživači sa Univerziteta u Trieru su tragajući za idealnim načinom smanjivanja stresa i nje i njegovog pogubnog uticaja na organizam, došli do zaključka da mleko najbolje deluje na mozak.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

anksioznosthranaishranajabukajajakoronavirusmlekonamirniceorašasti plodovipiletinastres