KORISNI SAVETI: Kako do vitamina D kada smo kod kuće čitav dan

Vitamin D je važan nutritivni element koji nam je potreban iz više razloga - od zdravlja naših kostiju, preko noktiju, kose, do funkcija mozga i jačanja imuniteta. Na dnevnom nivou prosečnoj osobi je potrebno oko 15mcg vitamina D. Posle 70-te godine potreba za istim se u manjoj meri povećava.

Naš organizam u suštini ne proizvodi vitamin D, pa je isti potrebno unositi najčešće putem hrane, osim u slučajevima kada smo izloženi sunčevim zracima i kada dolazi do naše lične proizvodnje ovog vitamina. Tokom zimskih meseci ili u bilo kom drugom periodu godine, ako duže vreme ne izlazite na sunce, vrlo je verovatno da patite od nedostatka vitamina D u organizmu, i da isti potajno pati.

Međutim, to ne treba da vas zabrinjava, čak i kada smo u trenutnoj situaciji obavezni da budemo kod kuće, usled mera predustrožnosti. Sunčevi zraci su najpoznatiji ali ne i jedini izvor vitamina D. Kako možemo svom organizmu obezbediti preko potreban vitamin D, a da ne napuštamo svoj dom?

Sedite kraj prozora

Možda ne možete napolje ali svakako možete da sednete kraj otvorenog prozora okrenutog ka Suncu. Na ovaj način ćete svom organizmu obezbediti vitamin D i svakako popraviti svoje raspoloženje.

Dodatak vitamina D

Jedna od mogućnosti je svakako suplement u vidu dodatka vitamina D. Budući da smo većinu vremena kod kuće i da se u suštini ograničeno hranimo, kvalitetni multivitamini predstavljaju dobar izbor. Šumeće tablete su najjednostavnije rešenje.

Jedite ribu iz konzerve

Konzervirana riba poput tune i lososa predstavlja savršen izbor vitamina D. Odlična je osim toga i zbog činjenice što konzervirana može da stoji u ostavi duži vremenski period.

Upotrebite lasersku lampu

Ukoliko posedujete terapijsku lampu sa laserskim zracima, istu možete upotrebiti kako bi nadomestili neophodnu količinu vitamina D.

Pojačajte konzumaciju mleka

Kravlje mleko je bogato vitaminom D, ali i sojino i bademovo. Osim mleka vitamina D ima u brojnim vrstama jogurta, sira i drugih mlečnih proizvoda.

Sok od pomorandže

Izvrstan način da se osvežite i dobijete dnevno preporučenu dozu vitamina D.

Izvor: Ženski magazin
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

imunitetkostikravlje mlekolaserska lampamozaknoktiraspoloženjesok od pomorandžešumeće tabletesuncevitamin d