KAD GLAVOBOLJU PRATI MUČNINA: Na koje bolesti ukazuje kombinacija ove dve tegobe?

Pojava mučnine udružene sa glavoboljom može da bude znak prehlade i gripa, ali i posledica stresa i anksioznosti. Blaga mučnina i prolazna glavobolja najčešće nisu razlog za uzbunu, ali simptomi poput groznice i ukočenosti vrata jesu alarm da je potrebno obaviti detaljnije gastroenterološke i neurološke preglede.

Postoji nekoliko različitih poznatih uzroka zbog kojih glavobolja može da bude povezana sa osećajem mučnine, kaže, za "Novosti", dr Boban Stepić, neurolog:

- Prema jednom stanovištu, tokom migrene zahvaćeni su i stimulisani nervni putevi ka centru za mučninu. Po drugom, radi se o promeni nivoa serotonina, dok je treći mogući razlog povećanje intrakranijalnog pritiska i direktno mehaničko dejstvo na centar za povraćanje.

Kombinacija glavobolje i mučnine česta je u napadima migrene, ali i drugim tipovima glavobolje, kao što su tenziona ili klaster glavobolja. Oko polovina migrena uključuje i intenzivan osećaj mučnine.

- Osim toga postoji idividualna sklonost ka mučnini tokom napada glavobolje. Kada se to desi, lekar može da propiše odgovarajuće lekove, ali oni se ne koriste ako je mučnina blaga i bez povraćanja. Prvo se koriste blaži preparati, pa ukoliko to nije dovoljno, onda se koriste jači medikamenti - kaže dr Stepić.

Kombinacija ove dve tegobe često je simptom sezonske prehlade, depresije i napada panike. Ukoliko je stres uzrok ove pojave, jedan od načina da se to spreči je upražnjavanje metoda relaksacije, fizička aktivnost i dovoljne količine vode.

- Suprotno tome, alkohol i cigarete mogu da prouzrokuju pojavu mučnine koja može da se pojavi zajedno sa glavoboljom, kao i da pogoršaju već postojeće tegobe. Zbog toga se preporučuje njihovo izbegavanje kod osoba koje imaju često mučnine. Takođe ne treba konzumirati napitke sa kofeinom, čokoladu, banane, stare sireve i mesne prerađevine, koji takođe mogu da budu uzrok glavobolje - kaže dr Stepić.

Ipak, ukoliko se uz glavobolju i mučninu javljaju i poremećaji svesti, vida, govora, ravnoteže, groznica, ukočenost vrata ili izostanak mokrenja, potreban je hitan lekarski pregled.

- Ukoliko se mučnina često javlja i praćena je povraćanjem, potrebno je da se obave dopunska ispitivanja. To uključuje detaljnije laboratorijske analize, magnetnu rezonancu mozga, pregled neurologa i gastroenterologa, kao i eventualni pregled kardiologa i ORL specijaliste - kaže dr Stepić.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

anksioznostBoban Stepićdepresijaglavoboljagroznicakardiologmigrenamučninanapad panikeORLporemećaj svestipovraćanjeravnotežastresvoda