POSEĆIVALA GA UDATA LJUBAVNICA: Glavni britanski epidemiolog kršio sopstvene propise o izolaciji

Nil Ferguson, naučnik po čijem savetu je premijer Boris Džonson uveo karantin u Britaniju podneo je ostavku na mestu vladinog savetnika jer je list "Telegraf" potvrdio da je kršio pravila izolacije i viđao se sa svojom udatom ljubavnicom.

Epidemiolog Nil Ferguson je predvodio tim naučnika na Kraljevskom koledžu u Londonu koji je sproveo istraživanje i kompjuterskim modelom utvrdio da će bez uvođenja vanrednih mera od koronavirusa stradati više od pola miliona Britanaca.

Često se pojavljivao u medijima i hvalio karantin i "veoma rigorozne" mere distanciranja koje se uvode. Otkriće o "protivzakonitim" sastancima veoma će razljutiti milione parova koji su se u karantinu našli razdvojeni, a kojima je vlada zabranila viđanje za vreme karantina, koji ulazi u sedmu nedelju, piše britanski Telegraf.

Tridesetosmogodišnja Antonija Stats je najmanje dva puta prešla London iz svog doma u južnom delu metropole da bi se videla sa vladinim naučnikom, koji je dobio nadimak "Profesor Karantin".

- Prihvatam činjenicu da sam napravio grešku i pogrešno postupio. Zbog toga sam rešio da se udaljim sa pozicije u vladinoj Naučnoj savetodavnoj grupi za vanredne situacije. Ponašao sam se kao da sam imun... Duboko žalim što su moji postupci podrili moju poruku o važnosti strogih mera fizičkog distanciranja, koje postoje da nas sve zaštite u ovoj poražavajućoj epidemiji - navodi pedesetjednogodišnji naučnik u svojoj izjavi za "Telegraf".

Prva poseta gospođe Stats bila je u ponedeljak, 30. marta, i poklopila se sa profesorovim javnim upozorenjem da će vanredne mere morati da traju do juna. Druga njena poseta desila se 8. aprila, uprkos tome što je spomenula prijateljima da sumnja da njen muž ima simptome koronavirusa.

Gospođa Stats i njen muž žive zajedno sa dvoje dece u kući vrednoj 1.9 miliona funti i imaju otvoren brak. Spominjala je svoju vezu sa profesorom Fergusonom, ali ne smatra njihove postupke licemernim jer ona smatra da su njihova domaćinstva jedno.

Ipak, nedelju dana pre njihovog prvog sastajanja su državni sekretar za zdravstvo Met Henkok i zamenica ministra zdravstva doktorka Dženi Hariz u obraćanju javnosti naglasili da parovi koji žive odvojeno ne smeju da se viđaju za vreme karantina. Savetodavno telo čiji je član bio profesor Ferguson je zaduženo da nadgleda i savetuje ministarstvo zdravlja.

Policija je u Engleskoj i Velsu do sad izdala 9.000 kazni, dok je škotska ministarka zdravlja, doktorka Ketrin Kaldervud, bila primorana da podnese ostavku nakon što je otkriveno da je dva puta odlazila u svoju drugu kuću za vreme karantina.

- Naučnici kao što je on su nam zabranili takvo ponašanje. U njegovom slučaju, izgleda da mi treba da radimo kako nam je rečeno, a on kako želi. Rizikuje da smanji legitimnost čitavoj vladinoj poruci o karantinu - smatra Ser Ijan Dankan Smit.

Gospođa Stats je odbila da komentariše.

Izvor: RTS
Foto:

Boris DžonsonepidemiologizolacijakarantinkoronavirusLondonNil Fergusonpandemijapandemija koronavirusavelika britanija