MOGU DA NARUŠE ZDRAVLJE: Ne uzimajte olako lekove za želudac

Ukoliko ste od onih koji zbog problema sa želucem olako posežu za lekovima, trebalo bi da potražite pomoć lekara. Naime, kako kaže profesor Slobodan Janković, farmakolog Kliničkog centra u Kragujevcu, medikamenti koji utiču na smanjenje kiseline u želucu, sprečavaju njeno vraćanje u jednjak ili umiruju čir i upalu sluzokože želuca su vrlo efikasni, ali ipak bi mogli da budu odgovorni i za ozbiljno narušavanje zdravlja:

- Svi ovi lekovi, bilo da je reč o blokatorima histaminskih H2 receptora ili inhibitorima protonske pumpe danas mogu da se nabave i bez recepta. Kada se ovi lekovi koriste do šest nedelja, teža neželjena dejstva se retko javljaju. Problem nastaje kada se oni koriste produženo, mesecima i godinama.

Kod produžene primene ove terapije primećene su neke štetne pojave, za koje još nije sa sigurnošću dokazano da su prouzrokovane njima, ali postoje ozbiljne sumnje.

- Najčešće se navodi smanjenje apsorpcije kalcijuma i magnezijuma iz digestivnog trakta - kaže profesor Janković i dodaje:

- Može da dođe i do pojave osteoporoze sa većim rizikom od preloma, pojačanog lučenja kiseline pri naglom prekidu primene, povećanja rizika od nastanka upale pluća i proliva izazvanog nekim vrstama bakterija. Na listi neželjenih dejstava su i nedostatak vitamina B12, neki oblici upale bubrega, pojava različitih oblika hronične upale kože na delovima tela koji su izloženi suncu, pa čak i povećan rizik od nastanka demencije.

Janković napominje da bi svako ko ove lekove uzima dugo na svoju ruku trebalo da se javi izabranom lekaru i razmotri sa njim da li je to opravdano, i kako da postepeno prekine upotrebu, ako nisu neophodni.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

bubrezidemencijalekovimedikamentiupala bubregaupala plućazdravlježeludac