ZAJEDNIČKI ŽIVOT PRE BRAKA: Da li ima više mana ili prednosti?

Sviđalo se to nekome ili ne, većina parova danas se sve češće odlučuje na zajednički život pre braka. Dok neki stručnjaci podržavaju ovaj trend opisujući ga kao koristan korak pre izgovaranja sudbonosnog "da", on se, kažu, sa druge strane može negativno odraziti na seksualni život.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Sex research" otkrilo je da su parovi koji su živeli zajedno pre stupanja u brak ređe vodili ljubav u prvoj godini braka i pokazali nižu stopu seksualnog zadovoljstva u odnosu na parove koji su zajednički život započeli tek nakon venčanja.

U istraživanju koje je obuhvatilo 113 heteroseksualnih parova praćena je stopa seksualnog zadovoljstva tokom prve četiri godine braka. Istraživanje je obuhvatilo i faktore koji mogu da utiču na seksualni život parova, poput zajedničkog života ili dobijanja dece pre stupanja u brak. Parovi koji su učestvovali u ovom istraživanju bili su u proseku u kasnim dvadesetim godinama, a njihova etnička pripadnost bila je raznovrsna.

Osim što je zaključeno da su parovi koji su živeli zajedno pre braka u prvoj godini braka ređe i manje uživali u seksu, otkriveno je i da duže zabavljanje takođe negativno utiče na seks u prvoj godini bračne zajednice. Sa druge strane, deca nisu značajno negativno uticala na seksualni život parova.

Razlika u učestalosti seksa između ljudi koji su bili u vezi duže vreme i onih koji su bili u vezi kraće vreme nestaje nakon četiri godine braka.

Prema autorima ovog istraživanja, potrebno je provesti dalja ispitivanja kako bi se bolje razumelo na koji način se seksualni odnos parova menja u prvih nekoliko godina braka i kako bi te promene mogle da dovedu do eventualnog razvoda.

Izvor: Insider
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

bračni životbrakdecaljubavprednosti i manesekszajednički život