KO JE KRIV: Istraživači znaju razlog zbog čega su žene ćudljive

Često ispoljena ćudljivost, nervoza i promena raspoloženja kod žena nije posledica hirovite prirode već odsustva neophodne količine serotonina. Istraživanja potvrđuju da, zapravo, žene imaju veće potrebe za ovim hormonom, a da ga njihov mozak, iz zasad nepoznatih razloga, luči nedovoljno.

Istraživači su uočili da žene u mozgu imaju više receptora koji traže serotonin, a s obzirom na to da ga nemaju u dovoljnoj količini, može da se dogodi da su uvek nezadovoljne. Promena raspoloženja posebno je izražena u vreme menstrualnog ciklusa, kada je nivo hormona inače promenljiv.

U odnosu na žene, muški organizam proizvodi 52 odsto više hormona sreće, što pripadnicima jačeg pola omogućava sasvim drugačije ponašanje u odnosu na dame, ističu naučnici Instituta "Karolinsk" u Švedskoj.

Ovde i leži odgovor zašto svaka četvrta žena i svaki deseti muškarac imaju neku vrstu depresivnih ispada. Za ovako drastične razlike među polovima upravo je odgovorna razlika u lučenju serotonina i njegova raspoloživa količina u muškom i ženskom mozgu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

ćudljivostdepresijahormonhormon srećemozakpromene raspoloženjaserotonin