NAMIRNICE ZA DOBAR SAN: Šta nikako ne biste smeli da jedete pre spavanja?

Namirnice u velikoj meri mogu da utiču na kvalitet sna. Dok određena hrana koja sadrži kofein ili šećer može da stimuliše nervni sistem i tako oteža uspavljivanje, druge namirnice imaju suprotan efekat i podstiču san.

Pre spavanja nikako ne bi trebalo da se uzimaju kofein, alkohol, šećer i teška hrana. Zbog pogrešnog odabira, hemikalije u telu mogu da poremete nivo šećera u krvi i dovedu do čestog buđenja u toku noći.

Minerali

Dobar izbor je kalijum, moćni mineral koji će umiriti nervni sistem. Nezaobilazan je i magnezijum. Bademi, recimo, bogati proteinima i magnezijumom, odlični su za opuštanje bolnih mišića. Sadrže zdrave masnoće i vlakna i stabilizuju nivo šećera u krvi, što će vas sprečiti da jedete kasno uveče. Dovoljna je šaka badema na dan, odnosno 30 grama. Sadrže velike količine vitamina B, koji pomaže u pretvaranju triptofana u serotonin.

Ugljeni hidrati

Uključivanje ugljenih hidrata u ishranu pomaže u podizanju nivoa triptofana, esencijalne aminokiseline u krvi, koju telo pretvara u serotonin. Režim ishrane koji podrazumeva izbacivanje ugljenih hidrata može da poremeti hemijsku ravnotežu organizma, pa umesto da ih potpuno izbacite, birajte vrstu ugljenih hidrata kao što su grašak ili sočivo.

Antioksidansi

Mnoge biljke imaju svojstvo antioksidanasa, a univerzalni biljni antioksidans je kamilica. Ova biljka ne sadrži kofein i puna je krizina, koji ima antioksidativni efekat i dokazano sedativno dejstvo. Često se koristi kao lek protiv nesanice i drugih poremećaja spavanja. Ako ste pod stresom i ne možete da se opustite, popijte topli čaj od kamilice.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

antioksidansičajkofeinmineralinamirniceSanspavanjeugljeni hidrati