Održana onlajn konferencija na temu "Perspektive privrede Vojvodine nakon pandemije COVID-19"

Onlajn konferenciju na temu „Perspektive privrede Vojvodine nakon pandemije COVID-19“, u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) i kompanije „Color Media Communications“, danas je u PKV otvorio predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor. Cilj konferencije jeste podela iskustava zemalja u regionu i sagledavanje realnih posledica pandemije Covid-19, kao i iniciranje daljih održivih mera u vidu prevazilaženja negativnih ekonomskih i svih ostalih posledica po našu ekonomiju i društvo.

Otvarajući skup, predsednik Ištvan Pastor se osvrnuo na statističke podatke o privredi Vojvodine u prva četiri meseca tekuće godine.

- U periodu od januara do aprila ove godine industrijska proizvodnja u Srbiji je smanjena za svega 0,8 odsto, dok je u Vojvodini istovremeno porasla za 7,5 odsto. Ukupna vrednost spoljnotrgovinske robne razmene Vojvodine je za 1,4 odsto manja u odnosu na isti period prethodne godine. Bitan je podatak i da je izvoz vojvođanskih preduzeća iznosio u ovom periodu 1,9 milijardi evra što čini 36% izvoza Republike Srbije. Izvoz je u prva četiri meseca smanjen za 1,3 odsto, a uvoz za 1,5 odsto - istakao je predsednik Pastor.

U svom obraćanju, predsednik PKV Boško Vučurević je rekao da je ovo jedna u nizu onlajn konferencija koju je PKV organizovala posle pandemije i prva kombinovana konferencija u prostoru PKV. On je takođe pomenuo neostvarene aktivnosti PKV, zbog pandemije Covid-19.

- Privredna komora Vojvodine je u protekla tri meseca, usled novonastale situacije, propustila preko 40 planiranih i ugovorenih privrednih delegacija, B2B susreta, sajmova i drugih manifestacija sa predstavnicima institucija i privrede preko 15 regiona i zemalja uz učešće preko 1.000 privrednih subjekata - izjavio je Vučurević.

- Iskustva zemalja u regionu i način funkcionisanja privrednih komora u novonastalim uslovima su neprocenjiva u ponovnom uspostavljanju i obnavljanju spoljnotrgovinske i svake druge saradnje među regionima, a interregionalna saradnja je ključni faktor našeg zajedničkog održivog privrednog razvoja - rekao je Vučurević.

Govoreći o statističkim podacima o ekonomskoj aktivnosti tokom proteklih meseci, Vučurević je naglasio:

- Prema podacima Privredne komore Srbije, do 1. juna kompanije u Vojvodini su vratile na posao preko 22.000 radnika i svoju proizvodnju stavile ponovo u funkciju. Ovaj podatak nam daje realnu nadu za brži oporavak naše privrede, ranije nego što smo možda očekivali.

Na kraju svog izlaganja, Vučurević je još jednom naglasio značaj regionalnog povezivanja u prevazilaženju negativnih posledica izazvanih koronavirusom, citirajući Kristofera Lajtla, predsednika Asocijacije evropskih privrednih komora, da snažan i razvijen region znače snažnu i razvijenu državu.

Predsednik „Color Press Group-e“ Robert Čoban takođe se obratio na konferenciji.

- Činjenica je da je u Vojvodini od strane nadležnih institucija postojala odgovornost još krajem januara i početkom februara, što ide u prilog činjenici da se Vojvodina zaista odgovorno i savesno ponela u borbi protiv krize. Nije slučajno što u Vojvodini korona nije ušla ni u jedan starački dom. Zašto sada sve ovo govorim? Zato što se taj način funkcionisanja i povezivanja i saradnja između Crvenog krsta, nas kao privatne kompanije, Grada Novog Sada i Pokrajinske Vlade, pokazao u celom društvu kao odličan model. Apsolutno sam siguran da će se u vremenima koja dolaze, u periodu oporavka, saradnja pokazati kao pravi primer dobrog funkcionisanja - rekao je Čoban prilikom otvaranja konferencije.

Konferencija je registrovala 120 direktnih uključenja, a direktna obraćanja putem video linka imali su ambasadori i predstavnici ambasada u Republici Srbiji (iz Republike Rumunije, Češke Republike, Kraljevine Maroka, Arapske Republike Egipta i Republike Tunisa) kao i predsednici i predstavnici privrednih komora evropskih regiona (Val Doaz, Pariz-Francuska, Segedin-Mađarska, Ostrava-Češka, Banjaluka-Republika Srpska i Solun-Grčka).

Foto: Privredna komora Vojvodine

boško vučurevićcolor media communicationscoronavirusCOVID-19epidemijaištvan pastorkoronavirusKovid-19nakon pandemijeonline konferencijapandemijaPerspektive privrede Vojvodine nakon pandemijeprivredaPrivredna komora VojvodineRobert Čobanvojvodina