JEDITE IH SVAKOG DANA: Pet namirnica za zdravo srce

Ruski kardiolog, doktor Aleksandar Mjasnikov, tvrdi da ove namirnice moramo da imamo u kući i svakodnevno ih konzumiramo. Ako ste u mogućnosti, savet ovog kardiologa je da što češće konzumirate pet namirnica.

Surutka

Prema doktoru Mjaznikovu, upravo je ovaj proizvod najvažniji izvor kalcijuma. Manjak ovog elementa dovodi do patologije srca, krvnih sudova, uništavaju kosti, zglobove i srce.

Takođe, surutka sadrži druge minerale i vitamine koje su čoveku neophodne. Lekar savetuje da svakodnevno konzumirate sutruku, te da ako je moguće napravite domaću.

Jabuke

Ovaj kardiolog smatra da su jabuke najkorisnije voće, ali napominje da jedete domaće, a ne uvozne jabuke, te da ih dobro operete pre kozumiranja. Što češće jedite jabuke, umesto deserta ili užine. Ovaj doktor kaže da je ovo jedan od najjeftinijih proizvoda koji je dostupan svima.

Orasi

Prema doktoru Mjasnikovu, kikiriki je najkorisniji za organizam, ali i drugo orašasto voće je jednako važno. Međutim, njegov savet je da pojedete samo 5 do 6 plodova dnevno, (ili kikirikija ili oraha).

Tamna čokolada

Kardiolog tvrdi da svako sebi treba da priušti oko 100 grama crne čokolade sa visokim sadržajem kakaa, te da svaki dan konzumira po kockicu ili dve ove poslastice. Crna čokolada podstiče proizvodnju endorgina, hormona radosti i neguje telo vitaminima.

Krompir

Doktor savetuje da koristite domaći krompir koji se dobro opere, pa se pod korom skuva ili ispeče i jede se zajedno sa korom. On smatra da se upravo u kori krompira nalaze najvažniji vitamini i minerali, te ako želite da budete zdravi, jedete krompir na ovaj način.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

čokoladajabukekrompirorasisrcesurutkazdravo srce