ŠEST KLJUČNIH RAZLOGA: Zašto se za ljubav kaže da je poput droge?

Ljudi često kažu da je ljubav poput droge, a vi ćete se možda i složiti s tim kada shvatite šta se tačno događa s telom kada se zaljubimo. U fazi zaljubljenosti dolazi do niza fizioloških promena unutar mozga i tela generalno.

To je sasvim normalna pojava za nekoga ko je zaljubljen, a ponekad može da vam se čini kao da iznova prolazite kroz pubertet i osećate hemijske i hormonalne promene koje ne možete da kontrolišete.

Oslobađate feromone

Feromoni su hemijska jedinjenja koja imaju specifičan miris. Kada je osoba zaljubljena, tada počinje da oseća jaku seksualnu privlačnost mnogo pre nego što počne da voli. Ta početna privlačnost je posledica udisanja partnerovih feromona.

Povišen je nivo adrenalina

Kad smo zaljubljeni, telo pojačano otpušta adrenalin. Taj hormon je zaslužan za osećaj leptirića u želucu koji je svima vrlo dobro poznat. Ovaj osećaj imaćete i kada se nađete u situaciji koja vam se ne čini sigurnom. Taj osećaj vam govori da obratite veliku pažnju jer će se dogoditi nešto vrlo važno.

Naravno, zaljubljenost i upozoravajući glasovi intuicije su dve potpuno drugačije emocije. Jedno je sreća, a drugo je reakcija na strah. Taj osećaj leptirića u želucu je način kojim vam vaše telo govori da će se dogoditi nešto što će promeniti vaš život – na dobro ili loše.

Nagle hormonalne promene

Naučnici su proučavali nivo hormona kod zaljubljenih osoba u početnim fazama veze i kod osoba koje su u dugoj i ozbiljnoj vezi. Otkrili su da je nivo kortizola mnogo veći kod zaljubljenih osoba. Nivo testosterona je bio niži kod zaljubljenih muškaraca i viši kod zaljubljenih žena.

Povišen je nivo serotonina

Vaše telo i mozak prolaze kroz niz hemijskih promena koje stvaraju povezanost između vas i vašeg partnera. Te promene se događaju kada smo zaljubljeni, a naučnici ističu da je to evolucijski način da se osigura širenje ljudske vrste.

U jednom istraživanju naučnici su otkrili da je nivo serotonina kod zaljubljenih osoba bio jednako visok kao kod osoba koje boluju od opsesivno kompulzivnog poremećaja. Upravo zato ne možete da se udaljite od partnera. Serotonin je taj koji čini da ste opsednuti partnerom. Isto tako, serotonin je taj koji nas povezuje s partnerom i čini vernim.

Povećava se nivo drugih neurotransmitera

Dopamin i oksitocin su dva neurotransmitera koja čine da se osećamo dobro. Oksitocin deluje kao prirodni lek protiv bolova i njegov nivo se dramatično povećava kada smo zaljubljeni. Oksitocin se često naziva i hormonom maženja jer se oslobađa upravo tokom maženja.

Nivo dopamina se takođe povećava kada smo zaljubljeni. Dopamin je taj koji nas čini srećnim i stvara blagi osećaj zavisnosti od partnera. Što više vremena provodite s partnerom, to je nivo dopamina u mozgu veći.

Otkucaji srca i disanje se usklađuju s partnerovim

Naučnici su u jednom istraživanju merili i upoređivali otkucaje srca i disanje zaljubljenih osoba. Rezultati su pokazali da su bili u potpunosti usklađeni. Israživači ističu da su žene te koje podsvesno usklađuju disanje i otkucaje srca. Zanimljivo je da su se otkucaji srca i disanje uskladili svaki put kada bi se zaljubljeni partneri videli, čak i nakon što duže vreme nisu razgovarali niti imali telesni kontakt.

Izvor: Prva.rs/Centarzdravlja.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

adrenalindisanjedopaminemocijefiziološke promenehormoniljubavljubavna vezamaženjeOksitocinotkucaji srcaprivlačnostseksserotoninzaljubljenost