ROMANTIZUJE RASIZAM I ROPSTVO: Film "Prohujalo sa vihorom" zabranjen do daljeg

Kultni film "Prohujalo sa vihorom" Viktora Fleminga iz 1939. godine izbačen je privremeno sa spiska američke striming platforme HBO Maks, zbog, kako objašnjavaju "romantizacije rasizma i užasa ropstva".

Platforma za striming, HBO Maks je u utorak uklonio "Prohujalo sa vihorom" sa spiska filmova u znak protesta zbog nasilne smrti Džordža Flojda.

Portparol HBO Maksa najavljuje da će film biti vraćen na platformu, ali uz objašnjenja istorijskog konteksta i upozorenja na sve rasističke ispada prikazane u filmu.

- Prohujalo sa vihorom je proizvod svoga vremena i prikazuje neke etničke i rasne predrasude koje su, nažalost, bile ukorenjene u američkom društvu. Taj rasistički pristup je bio pogrešan tada i pogrešan je i danas, zato smo smatrali da je neodgovorno da zadržimo ovaj naslov na svojoj platformi bez dodatnih tumačenja - naglašava portparol HBO Maksa za "Varajati".

Roman američke književnice Margaret Mičel, "Prohujalo sa vihorom", objavljen je 1936. godine, a autorka je nagrađena Pulicerovom nagradom za prozu.

Žanrovski pripada klasičnom obrazovnom romanu (bildungsroman), odnosno priči o sazrevanju. Naslov je preuzet iz pesme Ernesta Dosona.

Pisan je sa tačke gledišta robovlasnika sa južnjačke plantaže. Glavna junakinja je Skarlet O'Hara, mlada i razmažena kćerka bogatog plantažera, koja je prisiljena da koristi sva raspoloživa sredstva ne bi li se izvukla iz nemaštine posle destruktivnog Građanskog rata.

- Takvi prikazi su u suprotnosti sa vrednostima koje zastupa kompanija 'Vorner medija', tako da kada vratimo ovaj film na platformu, uz njega će ići rasprava o istorijskom kontekstu i objašnjenje kritičnih scena, ali će biti dostupan u celosti, jer bi u suprotnom ispalo da predrasuda nikada nije ni bilo. Ako želimo da stvorimo pravedniju budućnost jednakih šansi, prvo moramo da priznamo i razumemo našu istoriju - dodaje portparol.

Do povlačenja filma došlo je nakon što je scenarista filma "12 godina ropstva", Džon Ridli, u članku za Los Anđeles Tajms pozvao HBO Maks da ukloni "Prohujalo sa vihorom", jer taj film, kako je naveo, romantizuje užase ropstva i glorifikuje predratni život na američkom jugu.

Malo je onih koji to ne znaju, ali priča filma "Prohujalo sa vihorom" u kojoj glavne uloge tumače holivudske legende – Vivijen Li, Klark Gejbl, Olivija de Hevilend i Heti Mekdanijel – odvija se na plantažama u blizini Atlante pre, tokom i posle građanskog rata u Americi.

Film je osvojio osam Oskara, uključujući za najbolji film, režiju, glavnu žensku ulogu i sporednu žensku ulogu čime je Heti Mekdanijel postala prva Afroamerikanka nagrađena ovim priznanjem.

"Prohujalo sa vihorom" je najgledaniji film svih vremena, a kada se obračuna inflacija tokom vremena, i dalje drži rekord i po zaradi. Ipak, i pored toga što je smatran za jedan od najvećih filmova svih vremena, uvek je bio na meti kritičara zbog načina na koji su predstavljeni ropstvo i Afroamerikanci.

Izvor: RTS
Foto: BFITrailers - YouTube/PrintScreen

Džordž FlojdfilmMargaret Mičelnajbolji filmoskarProhujalo sa vihoromrasizamropstvoViktor Fleming