LAKŠE DO NEKRETNINE: Za prvi stan učešće za kredit smanjeno na 10 odsto

Propis Narodne banke Srbije, kojim se omogućava bankama da spuste učešće za kupovinu prvog stana sa 20 na 10 odsto vrednosti kredita, stupa na snagu sutra.

Iako banke i dalje, u skladu sa sopstvenim procenama, mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, očekuje se od novog propisa da stimuliše konkurenciju na tržištu stambenih kredita i olakša pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana, kažu u NBS.

Na bankama je da u skladu sa sopstvenim analizama makroekonomske situacije u zemlji i inostranstvu donesu odluke da li će klijentima ponuditi manje učešće za kupovinu prvog stana.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić ocenjuje kao pozitivan znak odluku NBS kako za građane tako i za sve učesnike u prometu nekretnina u zemlji.

- Za građane je sada veća mogućnost da mogu sa manjim učešćem da dođu do stana. Za građevinsku industriju, ako neko već ima mogućnost da kupi, biće veća tražnja, nastaviće se rast građevinske industrije - ocenjuje Vasić za Tanjug.

Kada je reč o bankarima, njima je ovim propisom data veća fleksibilnost u poslovanju jer su banke "do juče" morale da traže od klijenata 20 procenata učešća.

Izveštaj Kreditnog biroa pokazuje da je trenutno broj korisnika stambenih kredita u zemlji oko 128.000, a vrednost tih kredita je 3,6 milijardi evra.

U proseku, 30.000 evra je vrednost stambenog kredita po klijentu u Srbiji.

Profil kupca prvog stana pokazuje da je reč uglavnom o mlađoj populaciji, a Vasić savetuje da, kako je kupovina stana strateški "životno" važna odluka, da dobro izmere i nađu optimum između učešća, rate i dužine trajanja kredita.

Stan se obično kupuje sa partnerom, pa ako su zajednička primanja oko 1.000 evra, mesečno opterećenje, na primer, trebalo bi da bude do 300 evra za plaćanje stambenog kredita, savetuje Vasić.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

bankakreditkupovina nekretninenekretninastanučešće