The Party is Over!

Piše: Robert Čoban

Negde početkom dvehiljaditih, na jednom prijemu u Ambasadi Italije Sandri i meni prišao je simpatični uglađeni čikica, predstavio se i rekao da snima filmove. Od tada sam Miodraga Bogića viđao na gotovo svakom diplomatskom prijemu u gradu. Ljubazan, simpatičan i zabavan postao je "dobri duh Beograda", zaštitni znak vremena u kojima "socijalna distanca" nije postojala.

Usvojili smo pravilo "No Bogić - No Party" i vremenom počeli i mi da ga pozivamo na događaje koje organizuje "Diplomacy & Commerce". Njegovo đuskanje uz pesme grupe ABBA na proslavi Dana Sv. Lucije koju smo organizovali zajedno sa Ambasadom Švedske - ostaće nenadmašen na beogradskim plesnim podijumima.

Kada je počela pandemija, poslao sam mu poruku da vidim kako je, odgovor je stigao za par minuta: "Hvala na pitanju, dosta dobro. Pre korone završio sam film "Minja Dedić - teatarski vizionar". Dozvoli da te podsetim, on je jedan od naših najznačajnijih pozorišnih reditelja. Između ostalog režirao je "Mačku na usijanom limenom krovu" sa Oliverom i Radetom Markovićem. Takođe, bio je i profesor glume na FDU. Njegovi studenti su bili i Žarko Laušević, Petar Božović, Bule Goncić, Branimir Brstina, Peđa Bjelac, Branislav Lečić, Ceca Bojković, Snežana Bogdanović, Nada Blam, Milena Trobozić Garfild, svi oni u filmu nadahnuto govorili o svom omiljenom profesoru Minji. Takođe, o Minji su svedočili i dr Petar Volk, Bratislav Petković i Gorica Popović koja mu je bila asistent na klasi glume. Kada u doglednom vremenu bude organizovana premijera biće mi zadovoljstvo da te pozovem da svojim prisustvom zajedno sa tvojim neodoljivim saradnicama uveličate događaj. Ova korona pauza mi baš odgovara jer ovo vreme koristim za nastavak snimanja filma "Dr Mozer - prijatelj Srba". Ali, ipak, jedva čekam da sve ovo prođe pa da se opet družimo sa novovm energijom! A kako si Ti? Pozdrav, Bogi"

Bio je, dakle, neumoran. Ipak, odlučio je da ova suluda "socijalna distanca" predugo traje i da svoj ples nastavi na partiju na nekom drugom mestu.

Miodrag Bojić rođen je 10. juna 1941. u Požarevcu. Osnovnu školu je završio u Beogradu, gimnaziju u Velikoj Plani, Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu upisao je 1961. godine. Režirao je više od dve stotine televizijskih i radio programa, dokumentarnih filmova i TV serija. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada za film i celokupno TV stvaralaštvo.

Dragi Bogi, što se nas tiče - the party is officially over!

Foto: CMC

branimir brstinabranislav lečićBule Goncićceca bojkovicDiplomacy & CommerceDr Mozer - prijatelj SrbaFakultet dramskih umetnostigorica popovićMilena Trobozić GarfildMinja Dedić - teatarski vizionarMiodrag Bogićnada blamolivera markovićPeđa Bjelacpetar božovićRade MarkovićRobert ČobanSnežana Bogdanovićžarko laušević