BILJKA KOJA LEČI: Cvet lipe umiruje želudac i ubija sve viruse

Lipa je drvo koje ima bogatu istoriju. Prvi spis o lipi napisao je Herodot, grčki istoričar prozvan "ocem istorije".

Lipa se u narodnoj medicini koristi i za mnoge zdravstvene tegobe, pa čak i protiv anksioznosti i nervoze. Cvet lipe travari koriste već vekovima.

Cvet lipe sadrži gvožđe, kalcijum, tanin, soli mangana, eterično ulje, sluz, glikozide, šećer, gumu, vosak, smolu, žutu boju, manitol, kartart, farnezol, terpentinski alkohol, u cvetu i listićima izrazito puno vitamina, a u semenu masnog ulja.

Tradicionalno se koristi kod prehlada, sprečava upalu pluća, grip i druga infektivna oboljenja disajnih puteva praćenih groznicom. Čest je sastojak čajnih mešavina za ublažavanje kašlja i za preznojavanje. Osim toga, leči i pesak u bubregu.

Uklanja bore i pege s kože lica, sprečava opadanje kose, opekotine i rane i dobro koristiti oblage ovog čaja.

Istraživanja su potvrdila da čaj od lipovog cveta pomaže onima koji imaju blage probleme sa bešikom, uznemiren stomak ili loše varenje, kao i gastrokardiološki sindrom (prekomerna količina gasova dovodi do toga da želudac pritiska donji deo srca).

Topao čaj od lipe pomaže i imunom sistemu da se izbori protiv infekcija i virusa. Najbolje je pripremati ga na ovaj način: pomešajte po 25 g šipka i cvetova lipe i po 15 g pomorandžine kore i cvetova zove, pa tri kašike mešavine preliti sa pola litra proključale vode. U poklopljenoj posudi neka odstoji 10 minuta, a potom procedite. Pijte 2-3 šolje zagrejanog čaja dnevno.

Izvor: Stil.kurir.rs/Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

anksioznostčaj od lipecvet lipegriplipanarodna medicinanervozapesak u bubreguplućaprehladavirusiželudac