PROMENITE NAVIKE: Kako da se oslobodite bola u kosi?

Imate utisak da vas boli kosa? Ne, niste poludeli. Doktori kažu da je bol u kosi u potpunosti realan, a uzroci njegovog nastanka su različiti. Šta se zapravo događa? Upala krvnih sudova vlasišta širi se nervima kroz folikule dlake prouzrokujući bol. Zbog bola u folikulama, imate osećaj da vas boli cela dlaka. Kako da prevaziđete ovo neprijatno stanje?

Promenite frizuru

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih vas kosa boli jeste frizura koju imate. Konjski rep, pletenice, punđa, riblja kost i sve ostale frizure koje podrazumevaju zategnutost i zaglađenost kose mogu dovesti do tog neprijatnog osećaja. Što vam je duže kosa stegnuta, bol se sve više povećava. Nakon što je raspustite, preplaviće vas osećaj olakšanja i bol će popustiti.

Jednostavan način da problem prevaziđete jeste da takve frizure ne nosite suviše često. Ukoliko im, ipak, ne možete odoleti, potrudite se da vam kosa ne bude vezana tokom celog dana. Preporuka frizera je i da za vezivanje kose koristite mekane gumice, a ne elastične koje oštećuju strukturu dlake. Izbegavajte spavanje s vezanom kosom, jer je velika verovatnoća da ćete se probuditi sa bolom.

Smanjite upotrebu preparata za kosu i ne perite je prečesto

Napravite pauzu u korišćenju kozmetičkih preparata. Preteranom upotrebom šampona za suvo pranje kose mikroskopske čestice mogu ući u folikule i oštetiti ih. U kombinaciji sa znojem i bakterijama, i to može dovesti do upale, svraba i bola.

Nemojte prati kosu prečesto. Konstantno čišćenje isušuje vlasište i može izazvati stvaranje peruti ili seboreičnog dermatitisa (hronična upala). Ukoliko je zaista neophodno da kosu perete svakodnevno, koristite neki od blagih šampona namenjenih deci. Oni su formulisani tako da pojačavaju prirodnu barijeru kose, čineći je zdravom.

Dugotrajno farbanje i korišćenje blanša može dovesti do prezasićenosti vlasi hemikalijama, a kao posledica može se javiti i bol u kosi. Ukoliko je to vaš slučaj, razmislite o tome da prestanete s farbanjem bar na neko vreme.

Potražite stručnu pomoć u lečenju migrena

Bol u kosi kod nekih ljudi povezan je s migrenom. Kod trećine onih koji imaju migrene, pojedini, načelno bezbolni, nadražaji (češljanje, nošenja šešira, pranje kose) postaju bolni. Kad se oslobode migrene, prestaju i bolovi koji su u vezi s njom, a jedan od njih je i bol u kosi.

Bez obzira na to da li bol u vašoj kosi potiče od frizure, prečestog pranja ili migrene, stručnjaci preporučuju da kosu držite raspuštenu što je češće moguće. Na taj način, omogućićete folikulama da se oporave i regenerišu, pa vas kosa više neće boleti.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bol u kosifarbanje kosefolikulefrizurehemikalijekonjski repkosalepotamigrenanega koseperutpletenicepranje kosepunđašamponiseboreični dermatitisvlasi