OGLASIO SE KRIZNI ŠTAB: Kako će izgledati nova školska godina?

Nastava od kuće, vrlo je realna opcija od 1. septembra ukoliko se ne poboljša epidemiološka situacija. Pripreme za to se uveliko sprovode, a na dašnjoj pres konferecniji Kriznog štaba nismo čuli optimističan odgovor o tome šta nas čeka od septembra, te je ova opcija sve izvesnija.

Postoji naravno mogućnost da se sve vrati na staro, odnosno da đaci normalno krenu u školu, ali to pod uslovom da nam korona virus ne preti na jesen, što je malo verovatno, kao i druga opcija da đaci malo budu u školi, malo kod kuće, ali... Ako se divljanje korone nastavi ovim tempom, i roditelji i deca moraće da se pripreme za nastavu od kuće, što većina ocenjuje kao najgoru moguću opciju.

- Iz prethodnog iskustva, tokom najgorih meseci epidemije, mogu da kažem da je to pakao! Svesna sam da mora da se sačuva zdravlje, sve je to jasno, ali ko je preživeo stresan posao kod kuće sa školarcem koji je na onlajn nastavi, već sada mu nije dobro pri samoj pomisli da sve to može da se ponovi na jesen - kaže Nataša P, majka iz Beograda čije dete bi trebalo da krene u treći razred.

Časovi se već snimaju

Priprema za onlajn nastavu već je počela. Nastavnici vredno rade tokom leta. Časovi se snimaju i sve će biti spremno ukoliko bude bilo potrebno da se ponovo uči od kuće, poručuju iz Ministarstva prosvete.

Ono što može da bude dodatni problem, jeste kako će da se vršiti ispitivanje i ocenjivanje s obzirom na to da nastavici i đaci nisu u mogućnosti da se susretnu "oči u oči" i tako razmene znanje.

Ipak, ovo jeste najbezbednija varijanta ukoliko i dalje bude velika cirkulacija virusa, ali sa druge strane od ovakvog scenarija roditelje boli glava.

- Od same mogućnosti da mi deca ostanu u kući i da imaju onlajn nastavu već me boli glava. To je bilo moguće u kraćem periodu, ali na duže... Deca će možda da polude, a mi roditelji sigurno. Ne znam da li da im kupujemo sveske i olovke ili laptop. Da li da biramo sveske po njihiovom ili našem ukusu, jer nisam sigurna ko će više da ih koristi - rekla je majka jednog osnovca i jednog srednjoškolca.

Kako to zapravo izgleda

Nastva od kuće podrazumeva prakitčno celodnevni rad sa decom, barem je tako bilo tokom prvog udara korone, kada smo se prvi put i sreli u Srbiji sa ovakim vidom nastave.

Deca prvo prate časove na televiziji, zatim dobijaju mejlove od svojih učitelja i nastavnika sa domaćim zadacima. Ono što je sada bolje, to je što im sam sistem rada poznat. Tokom proleća, veliki izazov naročito za mlađe đake bio je da bukvalno za dan savladaju prijem i slanje mejlova, fotografisanje urađenog domaćeg zadatak i slanje učetiljici, rad u gugl učionoci, onlajn udžbeniku...

Mnogo toga većina dece nije mogla sama, pa su roditelji, uz svoj posao praktično sve to vreme morali da bdiju nad svojim đakom. A to se često protezalo tokom celog dana. Uz svu onu nervozu kako dece, tako i samih roditelja, zatvoreni u četiri zida zbog policijskog časa.

Nastavnici da uzmu iz škole sve što im treba za onlajn nastavu

Da je ovaj scenario izvestan, govri nam i današnja vest - svi nastavnici moći će na revers iz škola da uzmu računare i drugu računarsku opremu koja im je potrebna za onlajn nastavu, koja bi, budući da epidemija korona virusa ne jenjava, mogla da se odvija i od septembra.

U Ministarstvu prosvete Ističu i da je u planu i nabavka nove opreme, dodajući da su zbog vanrednog stanja mnoge planirane nabavke opreme odložene i rokovi za njih pomereni.

Objašnjavaju da nastavnici imaju mogućnost da u svojim školama realizuju sve aktivnosti predviđene operativnim planom škole, vezanim za realizaciju nastave na daljinu, koristeći resurse u samoj školi, odnosno opremu i internet.

U Ministarstvu ističu da postoje različiti modeli nastave na daljinu, a da je emitovanje časova posredstvom televizije, svakako najdostupniji način za đake i značajno olakšava i pojednostavljuje druge vidove onlajn nastave kroz koju nastavnici pomažu učenicima da ovladaju predviđenim znanjima i da prate njihov napredak.

Pitanje oko rada škola i očekivanog toka epidemije bilo je i tema današnje pres konferencije Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

- Kada je u pitanju praćenje epidemiološke situacije važno je da izveštavamo o kretanju Kovida-19. Radi se na planovima preventivnih mera u odnosu na zaštitu koronavirusa u različitim grupama. Jedni od njih su učenici i studenti. S obzirom na to da se radi o novom virusu, sve mere pripravnosti i zaštite su u izradi i multisektorski se donose. Očekivanje da epidemije neće biti u septembru, to ne možemo da kažemo, ali se trudimo da je smanjimo. Kada dođemo do pokazatelja skoro jednocifrenih brojeva, onda ćemo primenjivati i dalje sve mere, očekivaćemo da se epidemijski ne javlja - istakla je doktorka Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut".

Ona je rekla da ne možemo očekivati da broj zaraženih bude nula i podsetila na epidemiju morbila (malih boginja) i koliko je to trajalo.

- Pošto je u pitanju pandemija, neophodno je da očekujemo 28 dana zaredom sa nula pacijenata, ali to ne možemo da očekujemo - zaključila je onda govoreći o otvaranju škola.

Dakle, roditelji i deco, potrudite se da tokom leta odmorite oči od televizije i računara, od setpembra ćete verovatno učiti od kuće.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

batutđakepidemijakoronakoronavirusmejlnastavanastava na daljinuocenjivanjepacijentračunarškolaškolska godinaučenje od kućeVerica Jovanovićvirus