ČUDOTVORNA BILJKA: Hajdučka trava - zaustavlja krvarenje i leči rane

Hajdučka trava je višegodišnja biljka koja spada u red najlekovitijih.

Mnogo puta se pokazala kao korisna u hitnim situacijama gde je bilo neophodno da se zaustavi krvarenje i zacele rane.

Uglavnom cveta pored puta, na pašnjacima, livadama. Pored mogućnosti da vam krasi baštu, hajdučka trava je dobro poznata u narodnoj medicini. Hajdučku travu svako treba da ima u svojoj bašti. Ako nemate baštu možete je gajiti u saksiji na terasi ili manjim teglama.

Ova biljka smiruje mišiće i leči grčeve (antispazmatski), omogućava ispuštanje gasova iz organizma, deluje protivupalno i uništava gliste u crevima. Snižava krvni pritisak, smiruje probavne smetnje, poput nadutosti, zatvora, želudačnih tegoba.

Čisti i jača krv i probavne organe, a efikasna je u lečenju jetre, slezine, gušterače, žutice, groznice, lupanja srca, bolova u krstima i leđima, neredovnih menstruacija, nesanice, raznih osipa i čireva.

Najčešće se koristi za zaustavljanje krvarenja i lečenje rana. Recimo, možete da stavite sveže ili osušeno cveće ove biljke na ranu koja krvari i naravno da pritisnete. Uglavnom nakon samo 10-30 sekundi rana će prestati sa krvarenjemm naravno ovo zavisi od veličine posekotine. Pored toga služi i za uklanjanje bola na ranama i sprečava infekcije.

Neki ljudi žvaću sveže listove ove biljke kako bi ublažili zubobolju.

Takođe se koristi i u kulinarstvu. Sveže lišće često se koristi u različitim vrstama salate.

Hajdučka trava sjajna je za čišćenje kože pogotovo kod osoba koji imaju problem sa masnom kožom. Sipajte 2 čaše ključale vode preko 1 šolje sušenog cveća hajdučke trave, ohladite, procedite i nanesite na kožu. Ovo će takođe umiriti kožu i smanjiti iritacije.

Hajdučka trava može da olakša bolne menstruacije. Po navodima sajta BHRT ova biljka sadrži jedinjenja koja se nazivaju tanini, koja pomažu prilikom sužavanja krvnih sudova.

Najbolje je piti čaj od hajdučke trave barem jedom dnevno. Priprema se na sledeći način:

Sastojci:

- 1 supena kašika sušene hajdučke trave
- 1 šolja ključale vode
- kriška limuna

Priprema:

Ubacite sušenu travu u šolju ključale vode. Ostavite 10 minuta da odstoji. Iscedite i odstranite lišće. Po sopstvenom ukusu dodajte krišku limuna ili malo meda.

Izvor: Stil.kurir.rs/Najbrzadijeta.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

antispazmatikbiljkabolne menstruaciječaj od hajdučke travečisti kožugrčevihajdučka travainfekcijekrvarenjekrvni pritisaklečenje ranamasna kožanadutostposekotineprobavne smetnjetaninizatvorzaustavljanje krvarenja