KOŽA ĆE VAM BITI ZAHVALNA: Pilinzi za telo iz kuhinje

Ne moramo sve kozmetičke prizvode kupovati, neke možemo da napravimo i same.

Imamo naviku da namažemo kremu za telo, ali piling i ne radimo toliko često. Pilinzi će koži dati glatkoću i sjaj, a imaju i opuštajuć efekat, pa bi mogao da postane rutina.

Koliko često?

Pilinge ne treba korisiti svakodnevno. Treba pronaći balans, svaka koža je drugačija, vidite šta odgovara vašoj koži. Prekomerni tretmani, pa i oni kod kuće, mogu je učiniti osetljivijom i suvljom. Vodite se rečenicom da je manje više, ne želimo kontra efekat.

Kada?

Pilinge je najbolje raditi tokom tuširanja. Kružnim pokretima naneti na kožu i potom isprati toplom vodom. Pilinge treba izbegavati ako ste izgoreli na suncu, ako imate crvenilo ili ispucalu kožu!

Napravite same svoj piling

Piling za telo od meda

Med ima antibakterijska svojstva, antioksidativna i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći kod različitih stanja kože. Med ne samo da može pomoći u popravljanju tkiva kože i da zaštititi kožu od UV oštećenja, već može pomoći u uništavanju mikroba na koži.

Sastojci:

- 1/2 šoljice smeđeg šećera
- 1/4 šoljice kokosovog ulja, rastopljen
- 2 kašike meda

Uputstvo za pripremu:

U posudi za mešanje dodaj smeđ šećer, kokosovo ulje i med. Dobro promešajte sastojke i dodajte još kokosovog ulja, ukoliko je potrebno. Nakon što dobijete željenu konzistenciju, kašikom stavite piling u posudu.

Ovaj piling namenjen je koži tela. Ne treba korisiti za lice jer je tu koža opsetljivija i ovo ne bi bilo odgovarajuće.

Ne radite pilinge ako vam je koža izgorela od sunca, suva ili ako je ispucala. U tom slučaju, sačekajte!

Piling za telo od kafe

Ovo svi imamo u kući i najbrži ćete napraviti.

Sastojci:

- 1/2 šoljica kafe
- 2 kašike vruće vode
- 1 kašika kokosovog ulja, zagrejano

Uputstvo za pripremu:

Sipajte kafu i toplu vodu, pa kašikom dobro promešajte. Dodati kokosovo ulje. Ako je potrebno, dodati još kafe ili više ulja da bi se dobila idealna konzistencija.

Piling od morske soli

So ima antibakterijska svojstva koja mogu biti korisna kod nekih stanja kože. So je takođe konzervans, tako da će piling od morske soli moći prirodno da se sačuva.

Koristi mlevenu, sitnu morsku so, jer gruba morska so može biti previše oštra na tvojoj koži. Piling sa morskom soli može biti previše abrazivan za osetljivu kožu. Takođe budite oprezni ako imate neku posekotinu na koži jer so može "da nagriza".

Sastojci:

- 1/2 šoljice morske soli
- 1/2 šoljice ulja po vašem izboru
- esencijalna ulja (nije obavezno)

Uputstvo za pripremu:

Pomešajte morsku so i ulje u posudi za mešanje i dobro promešajte.

Po želji dodajte jednu ili dve kapi svog omiljenog esencijalnog ulja i umešajte ga u smesu.

Piling za telo od zelenog čaja sa šećerom

Bogat antioksidacijskim i protivupalnim svojstvima, zeleni čaj pogoduje koži na nekoliko načina. Takođe, prema istraživanju iz 2013. godine, kozmetika koja sadrži zeleni čaj u mogućnosti je da smanji štetu na koži uzrokovanu oštećenjem od sunca.

Sastojci:

- 2 čajne kesice zelenog čaja
- 1/2 šoljice tople vode
- 1 šoljica smeđeg šećera
- 1/4 šoljice kokosovog ulja, rastopljen

Uputstvo za pripremu:

Dodati kesice čaja u vruću vodu. Ostaviti čaj sa strane dok se ne ohladi. Dok se čaj hladi, dodati smeđi šećer u posudu. Potom kokosovo ulje i dobro izmešati sa šećerom.

Nakon što se čaj ohladi, dodati ga u šećernu smesu. Važno je da je čaj hladan, da se šećer ne otopi. Ako je smesa previše tvrda, dodati još kokosovog ulja.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

crvenilokafakokosovo uljekožakozmetikakuhinjalicemedmorska sonega kožepilingpilinzisuncanjeteloUV zracizeleni čaj