VIRUS NE POPUŠTA: U kovid bolnicama u Srbiji trenutno 4.400 pacijenata

Direktorka Instituta za javno zdravlje Batut i član Kriznog štaba Verica Jovanović kaže da se trenutno na bolničkom lečenju nalazi 4.400 pacijenata obolelih od Kovida-19.

Ona je navela da je i dalje najveći broj zaraženih u Beogradu, zatim u Novom Sadu, Šapcu.

Razvoju vakcine protiv koronavirusa najveći doprinos daju najrazvijenije zemlje, a Jovanović kaže da više od 120 kompanija radi na proizvodnji cepiva.

- Vakcina predstavlja najsigurniju metodu u borbi protiv koronavirusa i osnovni način da se pandemija u svetu, odnosno epidemije u zemljama regulišu - naglasila je Jovanović.

Upitana koliko se dece leči u bolnicama u Srbiji, Jovanović je navela da u je KBC Dragiša Mišović, koji je zadužen i za lečenje najmlađih pacijenata iz Beograda i okoline, trenutno na lečenju osam mališana.

- Najmanji broj obolelih je među decom. Međutim, treba pratiti zdravstveno stanje i dece posebno u porodicama gde među odraslima ima zaraženih i na vreme se javiti lekaru - zaključila je ona.

Ona je još jednom naglasila da je u borbi sa virusom trenutno najefikasnija metoda primena mera - socijalna distanca, maske, pranje ruku, dezinfekcija prostora.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

bolnicakoronakoronavirusKovid-19maskapranje rukusocijalna distancavakcinaVerica Jovanovićvirus