1.000 NAJBOLJE RANGIRANIH: Beogradski univerzitet zadržao staru poziciju, novosadski ispao sa Šangajske liste

Univerzitet u Beogradu i ove godine zauzeo je poziciju između 401. i 500. mesta na prestižnoj Šangajskoj listi, koja je objavljena danas.

Univerzitet u Novom Sadu više nije među 1.000 najbolje rangiranih univerziteta u svetu. On je prošle godine zauzeo poziciju između 901. i 1000 mesta, dok se ove godine nije našao na listi.

Među prvih 10 rangiranih univerziteta, osam je američkih i dva su britanska.

Univerzitet u Beogradu je zadržao prošlogodišnju poziciju. UB najbolje je bio rangiran 2017. godine, kada se nalazio između 201. i 300 mesta.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, rangirani su još Univerzitet u Zagrebu od 401. do 500. mesta i Univerzitet u Ljubljani 501. do 600. mesta.

Šangajska lista je neformalna, ali je stvar prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

Kriterijumi za rangiranje su: alumni dobitnici Nobelove nagrade, nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature.

Ovo rangiranje sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong još od 2003. godine.

Kako je danas saopštio beogradski univerzitet, pozicija BU je zadržana na Šangajskoj listi uprkos relativno nepovoljnim uslovima za razvoj naučnoistraživačke delatnosti u prethodnoj godini.

Na ovoj listi Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

nastavnicinaučna oblastnaučni radovinobelova nagradarang listaŠangajska listauniverzitetuniverzitet u beograduuniverzitet u novom sadu