ČETIRI PUTA VIŠE OD POČETNE CENE: Gitara Džimija Hendriksa prodata za 216.000 dolara

Gitara na kojoj je početkom 1960. godina svirao legenda psihodeličnog roka Džimi Hendriks, prodata je na aukciji za 216.000 dolara, što je četiri puta više od početne cene.

Prema navodima aukcijske kuće "GWS Auctions", Hendriks je počeo da svira na ovoj japanskoj gitari kad je otpušten iz vojske SAD 1962. godine.

Nakon što je napustio Fort Kembel, Džimi se nakratko preselio u Klarksvil u Tenesiju, gde je svirao sa Vilsonom Piketom, Slimom Harpom, Semom Kukom, Ajkom i Tinom Tarner, pre nego što se preselio u Harlem u Njujorku početkom 1964. godine.

Tamo je ostao dve godine, svirajući u kafeu "Wha" i klubu "Gepard".

Kako navodi aukcijska kuća, gitara je bila u Džimijevom vlasništvu dok je kratko nastupao sa grupom "Isley Brothers", kao i njegovim sastavom "Džimi Džejms i Blu flejms".

Međutim, kad je napustio SAD, instrument je ostavljen u Njujorku u stanu njegovog druga Majka Kvasija, koji je zabeležio podatke o gitari neposredno pred smrt.

Gitara je prvenstveno procenjena na 50.000 dolara, da bi se nadmetanje završilo na 216.000.

Na aukciji je prodat i četrnaestokaratni zlatni prsten Elvisa Prislija (22.500 dolara), par Prinčevih ljubičastih čizama (13.000 dolara) i jedna crna jakna Majkla Džeksona (20.000 dolara).

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

aukcijaaukcijska kućadžimi hendriksgitara