MOJA PRVA PLATA: Dve milijarde dinara za prvo radno iskustvo mladih

Vlada Srbije kroz program "Moja prva plata" ulaže dve milijarde dinara u 10.000 mladih da steknu prvo radno iskustvo, najavila je danas premijerka Ana Brnabić.

- Ako bude uspešan program to je samo početak jednog mnogo šireg i većeg programa za podsticanje zapošljavanja mladih u Srbiji - poručila je Brnabić u fabrici Biospringer u Senti na promociji programa "Moja prva plata".

Izrazila je očekivanje da će posle devet meseci koje pokriva država sa 20.000 dinara za one sa srednjom školom i 24.000 dinara za one sa završenim fakultetom, i ostati da rade u tim kompanijama.

Poslodavci će moći na tu sumu da dodaju naknadu mladima koje angažuju, dodala je Brnabić.

- Od danas do 25. septembra mogu da se prijave poslodavci, potpuno elektronski pošto nije potreban nijedna papir niti da se ode u APR, a od 1. do 15. otkobra se prijavljuju mladi ljudi, koji takođe neće morati da podnesu nijedan papir već će sve moći da urade elektronski za samo par minuta.

Kaže da mladi već od danas mogu da pristupe portalu Moja prva plata i gledaju pozicije za koje će moći da konkurišu, svi oni koji nemaju radno iskustvo i imaju do 30 godina starosti.

- U fokusu su mladi, njihove plate, posao i šansa da ojačaju i ostanu u Srbiji, tu da stvaraju svoje porodice. To ostaje jedan od prioriteta i za buduću vladu - poručila je Brnabić.

Zahvalila je kompaniji Biospringer koja je, kako kaže, na mnogo načina zadužila Vladu Srbije, ali ne samo zato što ima 150 radnika i što daje dobre plate, već što su državi izašli u susret kada je to bilo najpotrebnije u vreme prvog korona udara kada je bila nestašica kvasca.

Tada je, dodaje, organizovana što pre proizvodnja veće količine kvasca za domaće tržište.

- Ta kompanija je u borbi protiv korone bila sa nama srcem i dušom i jedna je od kompanija koje su simbol toga koliko smo dobro radili sa privredom da izađemo u susret svim potrebama naših građana - rekla je Brnabić.

Takođe, Biospringer podržava sve inicijative vlade za zapošljavanje mladih i ima potpisane ugovore o saradnji sa univerzitetima i fakultetima u Beogradu i Novom Sadu.

- To je prava kompanija za lansiranje ovog programa, koji smo osmislili i sada realizujemo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, uz veliku podršku i učešće Ministarstva za rad i Kancelarije za IT - navela je Brnabić i dodala da su uspeli da u periodu kraćem od dva meseca realizuju tu ideju i puste program u radu.

Dodaje da je veliki problem mladima da nađu prvi posao pošto sve firme traže radno iskustvo.

- Hvala PKS što radi sa svim svojim članovima da ih zainteresuje da se uključe u program - poručila je premijerka.

Podsetila je da je vlada već dosta toga uradila za zapošljavanje mladih i da je od 1. oktobra 2018. radi podsticanja preduzetništva mlade koji posle školovanja žele da otvore svoje firme u prvih 12 meseci oslobodila plaćanja poreze i doprinosa.

Brnabić kaže da je tako nastalo 189 novih kompanija, od čega se u prvih 12 meseci ugasilo samo njih šest.

- To je ogroman uspeh i to ćemo nastaviti - poručila je premijerka.

Kaže da je druga velika stvar, izmena i dopuna Zakona o porezima u decembru prošle godine, čime je predviđeno da od 1. januara 2020. sve kompanije koje zapošljavaju mlade bez iskustva budu kod njihovih plata oslobođenje poreza i doprinosa, i to postepeno 70 odsto, 65 i 60 odsto tokom tri godine.

Treća stvar je, ističe, program "Moja prva plata" koji će dodatno olakšati kompanijama i motivisati ih da zaposle mlade ljude.

- Radićemo i dalje sa celom privredom da vidimo šta možemo još da uradimo - poručila je Brnabić.

Zamolila je privatnike da se prijave, kao i mlade da prate sajt Moja prva plata i poručila da im valda stoji na raspolaganju za sve informacije i podršku.

Nije u redu uzeti tri minimalca, a ne platiti porez

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je danas privrednike da redovno plaćaju porez i poručila da nije društveno odgovorno da koriste pomoć države od tri puna minimalca i dva minimalca od 60 odsto, a da nisu izmirili svoje obaveze prema državi i građanima.

Brnabić je u obraćanju na predstavljanju projekta "Moja prva plata" u Senti kazala da je uočeno neplaćanje poreza u trgovinama, pekarama, manjim prodavnicama...

- Jedna velika molba za privredu - važno nam je da budemo odgovorniji nego ikada i da plaćamo poreze, znam da to nije popularna tema, ali videli smo da je tokom ove godine privreda suočena sa nikad većim izazovima i da postoji problem u plaćanju poreza u trgovinama, pekarama, manjim prodavnicama... - rekla je Brnabić.

Podsetila je da je plaćanje poreza "obaveza i dužnost", kao i prvi i osnovni znak odgovornog poslovanja i solidarnosti.

- Ako se ne plaćaju porezi država nema novac da podrži zapošljavanje mladih, nema za nove puteve, bolnice, za plate lekara... Apelujem na sve, molim, a tu je i inspekcija da radi svoj posao, da svi plaćaju poreze - poručila je Brnabić.

Važno je, navodi, da se i država i privreda drže zajedno kako bi srpski budžet bio stabilniji, a Srbija spremna da nastavi sa ulaganjima.

- Neophodno je da plaćamo porez i ispunimo tu društvenu odgovornost i obavezu da bi svi zajedno onda mogli da ulažemo u mlade i sve ostalo - rekla je Brnabić.

Istakla je i da je država kroz razne programe i projekte pomagala i pomaže mikro, mala i srednja preduzeća sa 5,8 milijardi dinara kako bi se izborili sa posledicama krize virusa korona.

- Nije u redu i društveno odgovorno prema državi i građanima da uzmete tri minimalca i prijavite se za još dva i onda ne platite porez - rekla je Brnabić i pozvala građane da u svakoj radnji traže fiskalni račun.

Poslodavci bez dodatnih obaveza

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da u okviru projekta "Moja prva plata" poslodavci nisu u obavezi da daju mesečnu nadoknadu, mimo 20.000 i 24.000 dinara koje daje država, ali i dodala da je uverena da će kompanije pokazati društvenu odgovornost i da će dobrim platama zadržati mlade i kvalitetne kadrove. Odgovarajući na pitanje novinara da li je država osmislila mehanizam kojim bi obavezala poslodavce da mladi ne ostanu na primanjima od 20.000 i 24.000 dinara, Brnabić je kazala da država nema takav mehanizam, jer bi to, navodi, destimulisalo kompanije da se prijave za projekat.

- Nismo obavezali privredu u tom smislu, ali verujem u to da je poslodavcima u interesu da nađu mlade i kvalitetne kadrove, da ih edukuju, obuče i zadrže, jer će upravo mladi doneti mnogo veći povrat na tu investiciju u njih, nego sama investicija - rekla je Brnabić u Senti, prenosi Tanjug.

Kaže da će država nastaviti da razgovara sa privredom i pratiće kako se odvija realizacija projekta "Moja prva plata", a da će posebno skretati pažnju na društveno odgovorne kompanije koje daju dodatan novac i stalno zaposlenje.

- Nama je osnovni motiv i cilj ovog programa da mladi steknu radno iskustvo i da nemaju problema kada dođu na razgovor za posao gde traže osobu sa iskustvom - navela je Brnabić.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Ana BrnabićinvesticijakadrovimladiMoja prva plataplataporezposaoposlodavcipreduzećapremijerkaprivredaprvo radno iskustvoradno iskustvozaposleni