Otvoren "Gitar Art Festival"

Međunarodni 12. festival "Gitar Art", 8. februara svečano otvorio ministar kulture Nebojša Bradić u dvorani Kolarčeve zadužbine.

- Već dvanaest godina "Gitar Art Festival" nas uvodi u veliku zanosnu fabriku snova. Umetnici klasične gitare sviraju za posebnu publiku koja je sve brojnija i postaje potencijal za buduće generacije - rekao je ministar Bradić.

Ministar je ocenio da Gitar Art Festival ima svoje mesto među 10 najvećih festivala na svetu, koji su uspeli da sačuvaju dragocenost interpretacije.

Prve večeri šestodnevnog Festivala nastupio je Leata Eduarda iz Rumunije koji je svojim petnestominutnim muziciranjem oduševio publiku u Kolarcu.

Publika je oduševljeno pozdravila španski porodični kvartet "Los Romero" i njihovo izvođenje veselih gitarskih taktova.

U okviru 12. međunarodnog festivala gitare, koji se ove godine održava pod sloganom "Inside", do zatvaranja 13. februara, nastupiće 70 umetnika iz preko 10 zemalja, a predviđeni su i razni prateći programi, kao i takmičenja i seminari za mlade gitariste.

Violinista Stefan Milenković održaće koncert sa bosansko-hercegovačkim lautistom Edinom Karamazovim 9. februara u Kolarčevoj zadužbini, a organizatori su najavili da će ovogodišnji Festival karakterisati "povratak klasici".

U istoj dvorani pre Milenkovića i Karamazova sviraće gitaristi iz Srbije Ognjen Grčak i Kine Ksvefej Jang.

U Sava centru 10. februara nastupa italijanski kvartet sopranistkinja "Div4s", sastav "Los Romero" i orkestar "Camerata Serbica" sa italijanskim dirigentom Marčelom Rotom.

Portugalska fado pevačica Mariza vraća se po peti put u Sava centar u poslednjih nekoliko godina nastupom 11. februara, kada će promovisati novi album "Fado Tradicional".

U Kolarcu 12. februara nastupa gitarista Goran Krivokapić, a potom i brazilski multiinstrumentalista Egberto Gismonti, dok u istoj dvorani završne večeri festivala 13. februara nastupaju Darko Karajić i Roman Viazovskiy i Aniello Desiderio's Quartetto Furioso.

Fonet/ND