I MOZAK ZAHTEVA PRAVILNU ISHRANU: Dvanaest namirnica smanjuju rizik od razvoja demencije

Da li ste znali da vaš mozak takođe zahteva pravilnu ishranu da bi pravilno funkcionisao? Prema naučnim studijama, on potroši oko 20% ukupnih kalorija koje nakupljamo u toku dana. Međutim, nije lako "nahraniti" mozak - važno je odabrati hranu koja sadrži antioksidante, masne kiseline i druge korisne elemente, koji upravo utiču na kognitivne funkcije: pamćenje, koncentraciju i motoričke sposobnosti.

Šta treba da uključite u svoju redovnu ishranu da biste povećali efikasnost moždane aktivnosti (i rada tela u celini?

BADEMOVO ULJE

Orašasti plodovi i orasi su najbolji izvor vitamina E koji sprečava razgradnju ćelija, što povećava rizik od Alchajmerove bolesti. Osim toga, orasi sadrže zdrave masti i vlakna, bademi su bogati kalcijumom, magnezijumom i kalijumom - ovi elementi pomažu u stabilizaciji krvnog pritiska, što je takođe važno za poboljšanje moždane funkcije.

AVOKADO

Ovo voće je takođe bogato masnim kiselinama i vitaminom E, koji su korisni za rad mozga. Avokado ne treba jesti samostalno ako vam se ne sviđa ukus - možete dodati male količine salatama, pa čak i pecivu. Zapamtite da je avokado zbog svih prednosti visoko kaloričan - samo četvrtina voća sadrži 60 kalorija.

ORASI

Kao što smo gore spomenuli, orasi su bogati biljnim proteinima i zdravim mastima, ali su i poznati po pozitivnom uticaju na mozak. Puni su alfa-linolenske kiseline, koja je jedna od esencijalnih omega-3 masnih kiselina, a koja podržava kardiovaskularni sistem i neguje mozak.

BUNDEVA

Bilo koja biljka sočne boje je korisna zbog karotenoida - narandžastih, crvenih i žutih pigmenata. Uz to, kaša od bundeve sadrži malo kalorija, tako da se ne morate bojati da je pojedete čak ni tokom dijeta. Ovaj faktor je podjednako važan i za funkciju mozga, jer gojaznost i prekomerna težina povećavaju rizik od razvoja Alchajmerove bolesti i smanjuju kognitivne funkcije.

BOBICE

Bobice su bogate hranjivim sastojcima zbog sadržaja prirodnih biljnih pigmenata poznatih kao flavonoidi. Oni ne samo da daju bobicama karakterističnu nijansu, već podržavaju kognitivne funkcije, naročito u starosti.

BROKOLI I KARFIOL

Ovo povrće sadrži riznicu korisnih elemenata koji smanjuju rizik od kognitivnih oštećenja: vitamin C, selen, folna kiselina, kalijum. Uz to, brokoli i karfiol sadrže vitamin K, koji je odgovoran za jake kosti i zgrušavanje krvi.

HALIBUT

Ova vrsta ribe sadrži 50% dnevne vrednosti vitamina D (što je posebno važno zimi), 25% vitamina B6 i 20% vitamina B12, koji se, usput, može naći samo u životinjskim proizvodima. Takvo bogatstvo korisnih elemenata potvrđuje da riba uvek treba da bude u glavnoj ishrani.

PASULJ

Mahunarke su bogate važnim vitaminima grupe B, posebno folatima i B6, koji podržavaju nervni sistem. Pored toga, folna kiselina reguliše rad jetre.

KARI

U Indiji, rodnom mestu karija, starije osobe mnogo manje razvijaju Alchajmerovu bolest od ljudi koji žive u Sjedinjenim Državama, pokazalo je istraživanje.

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj se pije hiljadama godina - i sve zahvaljujući pozitivnim uticajima na organizam. Nedavna istraživanja pokazala su da ovaj napitak takođe igra važnu ulogu u poboljšanju memorije i funkcije mozga.

KAFA

Kafa je prilično kontroverzno piće: mnogi govore o blagodetima, a neko savetuje da je treba napusti potpuno. Ipak, ako govorimo o efikasnom radu mozga, kafa ovde očigledno neće postati neprijatelj - konzumacija u umerenim (!) količinama štiti vas od propadanja kognitivnih funkcija. Međutim, ako ste osetljivi na kofein, najbolje je ne piti kafu popodne - loš san će samo štetiti moždanoj aktivnosti.

Izvor: Stil.kurir.rs/Harpersbaazar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

avokadobademovo uljebobicebrokolibundevademencijahalibuthrana za mozakkafakarfiolkarimozaknamirniceorasiPasuljzeleni čaj