NOVO ISTRAŽIVANJE DOKAZALO: Mladi izlečeni od korone često nemaju antitela

Većina izlečenih od koronavirusa u starosti između 15 i 40 godina nemaju antitela nakon što ozdrave, pokazala je studija koju su austrijske vlasti izradile na primeru mesta Rajhenau an der Raks.

- To je iznenađujući rezultat, ali se poklapa sa činjenicom da je kod tih starosnih grupa oboljenje blago - objasnila je direktorka pokrajinskog saniteta Donje Austrije Irmgard Lehner.

U okviru studije sprovedene u junu, celokupnom stanovništvu Rajhenaua ponuđena je mogućnost testiranja na antitela.

U toj opštini je na proleće obolela 61 osoba, a do 260 je bilo u karantinu.

U studiji su učestvovale 1.824 osobe, a među njima i oni koji su pozitivno testirani na proleće.

- Svi putem PCR testa pozitivno testirani sa antitelima su imali kašalj, kao i gubitak čula ukusa i mirisa, osećali su umor i imali temperaturu kao dalje simptome - rekla je pokrajinska sekretarka za zdravstvo Ulrike Kenigsberger Ludvig.

Oni koji nisu stvorili antitela samo su, kako se navodi, ukazivali da su osećali prehladu, bez glavnih simptoma koronavirusa.

Gradonačelnik Rajhenaua Hanes Deler rekao je da ova studija pokazuje da niko nije siguran, jer se ne zna ko će teže oboleti, pa je potrebna veća samoodgovornost građana.

Lehnerova i Kenigsberger Ludvigova su istakle da rezultati studije pokazuju da je bila ispravna strategija Donje Austrije u borbi protiv koronavirusa.

- Nismo tada čitavo mesto stavili pod karantin, već išli na trasiranje kontakata, što činimo i danas - rekla je Lehner.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

antitelačulo mirisačulo ukusakarantinkašaljkoronakoronavirusPCR testprehladatemperaturatestiranjeumorvirus