DELO JE IZVRŠENO, KAZNA JE ODSLUŽENA: Romana Panić prvi put progovorila o pljačkanju bankomata u Australiji

Pevačica Romana Panić danas se pojavila na konferenciji za medije koju je organizovala povodom svog hapšenja. Podsetimo, Romana se pre nekoliko meseci našla u žiži javnosti nakon što ju je policija u Australiji uhvatila u pljačkanju bankomata.

- Mi ovo shvatamo kao novi početak. Romana ima svu snagu ovog sveta, pa i da se suoči sa sedmom silom. Romana će vam se obratiti - rekla je na početku konferencije voditeljka Dušica Jakovljević.

- Hvala Dušice na ovoj predivnoj najavi, ona je danas moja desna ruka pošto je veliki profesionalac koji se susreće s vama svakoga dana. To delo je izvršeno, kazna je odslužena i stvar je završena. Niko nema pravo da me i dalje tretira i naziva me kriminalcem, pljačkašem i ostalim pogrdnim imenima zbog mene i ljudi koje volim, moje porodice - rekla je Romana i objasnila kako je izgledalo hapšenje.

- Usred dobijanja vize, korona divlja, zatvaraju se sve granice i ja ostajem u Australiji. Posle izvesnog vremena, jednog dana u hotelskoj sobi spremala sam se da izađem u šetnju, samo su se otvorila vrata. Bila su dva detektiva, dva policajca sa značkama, pištoljima i rekli su: "Ovo je pretres sobe". Ja sam doživela ogroman šok, počela sam da se tresem i čekala šta će da se desi. U sobi su pronađeni neki dokazi vezani za to krivično delo, između ostalog tu je bio jedan kompjuter, i tu su bile neke kartice. Ja sam rekla da nemam ništa s tim, kao i moj partner koji je pokušao da me zaštiti, govoreći da nemam veze sa tim i da se bavim potpuno drugačijim poslom, na šta su oni odgovorili da znaju da sam ja popularna pevačica, što me je začudilo - pričala je i nastavila:

- Bez obzira na sve, nije bilo načina da se odbranim. Ja sam privedena na informativni razgovor, u stanici policije u Bizbejnu i sve to se dešava 3. aprila. Posle sat vremena informativnog razgovora, policija mi je vratila moj pasoš, jer nisu pronašli nijedan dokaz da sam uradila bilo kakvo krivično delo, i vratili su mi pasoš i rekli da sam slobodna, ali da ću ujutru ponovo morati da se javim na sud. I kad sam došla ispred suda, prišla su mi ponovo dva ista detektiva gospođa Amanda i gospodin Džejms, držali su moj telefon u ruci i rekli: "Ipak ste uhapšeni". Pitala sam: "Zašto?", a oni su mi rekli zato što u telefonu postoji prepiska, odnosno fotografija jednog aparata koji se potpuno legalno naruči na sajtu. Ja sam rekla da telefon nije nikakav dokaz, što su oni posle toga iskoristili i napisali između ostalog i za australijske novine i za "Dejli Mejl", da ja nisam sarađivala sa policijom što su mi uzeli kao jedan veliki minus. Nisam imala mogućnost odbrane, te sam prvo pronašla advokata. Kada su me zvanično uhapsili, posle sat vremena sam bila puštena uz papir da imam zakazano suđenje 1. jula. Tada mi je bio oduzet pasoš.

- Zakoni u Australiji su takvi da kada priznate delo pola vam se prašta, tako da sam ja na predlog advokata priznala krivicu - navela je Romana.

- Sliku aparata sam imala jer je to poručila prijateljica. Znam te detalje, ali neću da ih otkrivam jer mislim da to nije relevantno sada. Aparat ne služi za snimanje kodova na bankomatu, ne znam čemu služi, ali izgleda kao čitač kartica. Ja sam znala o čemu se radi, ali ja se nisam bavila time, međutim po njihovim zakonima ja sam saučesnik.

Podsetimo, sud u Brizbejnu je 27. juna izdao saopštenje u kojem je pisalo da su Romana Panić i Filip Mrkajić uhapšeni zbog pljačkanja bankomata u tom gradu. Policija je prethodno pribavila sve dokaze, snimke s video-kamera, izjave svedoka, prepiske iz telefona pevačice i njenog partnera, tako da je Romani i Filipu ostalo samo da priznaju krivično delo, što su oni i učinili, pravdajući se da su ostali bez novca u Australiji, gde su došli pre pandemije koronavirusa.

U zatvoru je Romana bila do 1. avgusta, nakon čega je smeštana u centar za migrante, a u Beograd je deportovana 10. avgusta. Prilikom pretresa stana koji su Romana i Filip koristili u Brizbejnu, policajci su pronašli čitavu mehanizaciju koju je krimi-par koristio za pljačku bankomata - uređaj za "skiming", kartice za skladištenje podataka na kojima su snimci klijenata na bankomatima, lične bankarske podatke za klijente i alat za instaliranje uređaja. Pronađeni su i snimci zabeleženi s kamere postavljene na jednom bankomatu, ali i 23.500 australijskih dolara.

Izvor: Pink.rs/Blic.rs
Foto: romana_panic/Instagram

hapšenje u Australijipljačka bankomataromana panictop_slider