Roko Baroko u Hajatu

Italijanski modni kreator Roko Baroko u Kristalnoj sali hotela "Hajat" predstavio je mušku i žensku kolekciju za proleće / leto 2008, premijerno prikazanu u oktobru, na Milanskoj nedelji mode

Iako čuveno modno ime i vrhunski kreator koji radi za poznate i bogate, Kristalna sala hotela "Hajat" nije bila ispunjena do poslednjeg mesta. Izgleda da naše takozvane VIP zvanice nisu ni čule za ovog kreatora ili su se uplašile da će im se nešto mnogo svideti, a neće imati mogućnosti da to sebi priušte, jer ipak je u pitanju italijanska visoka moda.

Roko Baroko svojim modelima nudi vrhunski ugođaj. Njegov vrtoglavi uspon započeo je u Rimu, gde je učio posao u ateljeu msje Žila. Tu je izučio umeće ručnog rada, što mu je pomoglo da započne sa stvaranjem sopstvenog brenda. Modna kuća "Roko Baroko", koja oblači najuticajnije ljude sveta, locirana je u Rimu, a mnogi pripadnici džet-seta su proglašavani ličnostima sa vrhunskim stilom pre svega zahvaljujući Roku Baroku, koji je kreirao njihov ukus.

U svim svojim linijama uživa da koristi crnu boju i zebrasti desen, sa dodacima ljubičaste, roze i plave. Dug je niz njegovih senzacionalnih linija, džinsa, trikotaže, konfekcije, marama, dopunskog asortimana, kožnih detalja, kožnih torbi, parfema… Njegove kreacije često su duhovite, ali posebne. Materijali koje koristi čini kreacije mekanim i vazdušastim, zbog čega oni koji ih nose odaju utisak ekstravagancije i luksuza. Detalji su od zlata, šljokica ili vezeni.

Lista Barokovih čuvenih klijentkinja je dugačka: Ursula Anders, grofica Klareta Agusta, Klaudija Kardinale, Laura Antoneli, Lajza Mineli, koja ga je proslavila u Americi, i mnoge druge. Njegova moda pretvara obične žene u savršene, a to je ono o čemu svaka žena sanja.

Svoje mesto u prvom redu zauzeli su Mira Adanja-Polak, Milka Forcan, Sanda Rašković-Ivić, Ivana Jordan, Goran Pitić...

Teks: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić

Barocco NADLANU

Roko Baroko je vitalan šezdesetogodišnjak koji više deluje kao uspešan poslovni čovek nego kao umetnik. Prosed je, elegantan, obučen u crno. U ekskluzivnom razgovoru za portal Nadlanu.com ovaj čuveni italijanski kreator bio je pomalo uzdržan ali ljubazan i profesionalan. Odgovarao je vrlo koncizno i naglasio da mu je bitno da modeli budu praktični i da svaka žena može lako i brzo da ih spakuje u kofer.

Kome su namenjeni modeli koje dizajnirate?

-Ja kreiram za žene koje su veoma ženstvene, sigurne u sebe ali ne agresivne. Kreiram za žene koje vole da putuju i koje su uspešne u svim aspektima života- na poslu ali i kao majke i supruge. Kada je muška moda u pitanju, kreiram za muškarce koji nisu ni previše sportski tipovi, ni previše elegantni, već su nešto između. Kreiram za muškarce koji su dinamični i energični.

Baroko, rođen 1944. kao Đenaro Moskarielo, na Italijanskoj i svetskoj modnoj sceni prisutan je preko 40 godina. Počeo je sa radom u ranim šezdesetim godinama, 1964. je osnovao sopstvenu kuću i od tada do danas uspešno i istrajno razvija RB brend i dizajnira i visoku modu i ready-to-wear kolekcije.

Možete li da uporedite modu iz šezdesetih godina, kada ste kao dizajner ušli u svet mode, i modu danas?

- Svaka epoha ima nešto svoje, karakteristično. Ali ja uvek gledam napred. Moda je uvek obnavljanje nečega što je ranije postojalo, ali se uvek prilagođava zahtevima vremena. Kada sam počinjao da se bavim modom ja sam razmišljao o ženi, imao sam u glavi predstavu žene kakvu bih želeo da vidim i tako sam napravio svoju prvu kolekciju.

Šta je za vas moda? Koje su njene najvažnije poruke?

- Moda izražava to što jesmo, način života, način bivstvovanja. Sviđaju mi se kreatori koji vide modu na sličan način kao i ja, oni koji neguju jednostavnost u odevanju. Smatram da žena koja ima mnogo obaveza u toku dana treba da bude jednostavno odevena, nikako komplikovano. Preporučujem jednostavan stil, ležerno odevanje, lagane haljine, kvalitetne cipele, torbu. Smatram da je lepota u jednostavnosti.

Šta mislite o današnjoj Italijanskoj i Evropskoj modnoj sceni?

-U Italiji moda je veoma razvijena, ima dosta dobrih dizajnera i brendova. Otvaraju se nova tržišta, tako sam i ja sad došao na ovo. Brendovi se šire po čitavom svetu. Za modu je to otvaranje novih tržišta i grananje po čitavom svetu veoma bitno.

Kako vidite modu u budućnosti?

-Mislim da će moda, moda uopšte i moda moje kuće, u budućnosti biti sve jednostavnija i praktičnija. Pri tom mislim i na mušku i na žensku modu.

Jelena Jovanović