OBRATITE PAŽNJU: Četrnaest mogućih razloga za opadanje kose

Da li se suočavate sa ovim problemom, a ne možete da utvrdite uzrok? Evo najčešćih razloga za opadanje kose.

Agresivni šampon

Da, znamo da svi modeli na reklamama za šampone imaju bujnu i sjajnu kosu, ali ne odgovaraju svi tipovi šampona svim tipovima kose. Bolje je birati blage šampone, sa što manje hemikalija.

Fizički stres

Bilo koja vrsta povrede, pa i operacija mogu poremetiti prirodni proces rasta kose. Ovo stanje naziva se telogen efluvijum, a odlikuje se usporenim ciklusima rasta. Čim se organizam oporavi, kosa će početi ponovo da raste.

Mentalni stres

Možda je isprva teško poverovati, ali mentalni i emotivni stres mogu da izazovu opadanje kose. Stres izaziva promene u ponašanju i navikama, što utiče na zdravlje. Tehnike relaksacije i psihološka pomoć u tom slučaju mogu biti od pomoći.

Trudnoća

Promene u nivou hormona, i fizički i mentalni stres kroz koje prolazi trudnica, mogu izazvati gubitak kose. Srećom, ovo se dešava samo tokom trudnoće, a eventualno može potrajati još neko vreme nakon porođaja.

Nedovoljno vlage

Pošto je vaša kosa svakodnevno izložena suncu, smogu, i hemikalijama iz šampona, vrlo je bitno redovno je negovati.

Agresivno tretiranje kose

Suviše vezivanja, uvrtanja, feniranja, peglanja, hemijskih tretmana ili upotreba ekstenzija mogu oslabiti koren kose i izazvati njeno ispadanje.

Trihotilomanija

U pitanju je opsesivna navika čupanja kose. Može izazvati gubitak kose u pečatima, ili po celoj površini glave. Ukoliko se kontroliše na vreme, kosa će izrasti ponovo. U suprotnom, gubitak kose biće trajan.

Genetika

Sa gubitkom kose nekad je povezan nasledni faktor. Ako neko od članova porodice, pogotovo roditelji, gubi kosu, šanse da će se deci dogoditi ista stvar znatno su povećane.

Rigorozne dijete

Ukoliko preskačete obroke, vaše telo neće dobijati određene nutrijente. Nedostatak vitamina, gvožđa ili određenih proteina mogu izazvati opadanje.

Nezdrave navike

U ovo spada pušenje, preterano konzumiranje alkohola, obilje neprospavanih noći itd. Štetne navike ometaju prirodne cikluse u organizmu, utičući i na rast kose.

Hipotireoza

Štitna (tiroidna) žlezda zadužena je za proizvodnju određenih hormona, koji utiču na pravilno funkcionisanje metabolizma. Hipotireoza je poremećaj izazvan nedostatkom hormona štitne žlezde i može izazvati mnogo problema u organizmu, između ostalog i opadanje kose.

Infekcija

Mnogo je gljivica, bakterija, i parazita koji mogu da izazovu opadanje kose. Infekcije vremenom mogu da postanu gore, izazivajući iritaciju i svrab. Zato je vrlo bitno redovno održavati higijenu.

Autoimune bolesti

Kod autoimunih bolesti telo napada sopstvena zdrava tkiva, a nekad je u pitanju i koža glave.

Lekovi

Ako vam je zdravlje već duže vreme narušeno, velike su šanse da vam kosa opada usled uzimanja jakih lekova. U većini slučajeva nema razloga za brigu jer će kosa postati jača onda kada organizam počne da se oporavlja i prestanete da pijete lekove. Ipak, kod hemoterapije ovaj problem trajaće duže.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

agresivni šamponiagresivno tretiranje koseautoimune bolestifizički stresgenetikahipotireozainfekcijalekovimentalni stresnedovoljno vlagenezdrave navikeopadanje koserazlozi za opadanje koserigorozne dijetetrihotilomanijatrudnoca