DR PREDRAG KON UPOZORAVA: Ukoliko građani ne budu poštovali epidemiološke mere, sledi zatvaranje Beograda

- Gledamo šta se dešava oko nas i vidimo ono što nas očekuje, ali se nadamo da će da nas mimoiđe. Postoji razlika, mi jesmo imali drugi talas, a uglavnom se drugi tek dešava u Evropi, tu jeste razlika. Trebalo bi da smo pametniji, ali je obrnuto. Činjenica je da ne shvatamo da je korona pretnja, i dalje se priča kako je stanje kod nas stabilno... Međutim, situacija je krajnje nestabilna, za Beograd je sledeće nedelje nepovoljno, možda do kraja nedelje budemo u vanrednoj situaciji - rekao je dr Predrag Kon gostujući na TV Prva.

On je naglasio i da su svi opravdano zabrinuti.

- Medicinski deo Kriznog štaba mi je dao do znanja da izrazim protest i zabrinutost zbog potpunog nepoštovanja mera nošenja maske. Ako nemamo barijere koje će sprečiti kontakte mi otvaramo put virusu - rekao je Kon.

Kao retko kada dr Kon je bio i zabrinut i ljut.

- Građanstvu i vlasti svima kažem sada, ako ne funkcionišu maske onda mora lokdaun, zaključavanje, kako će da se sprovodi to me ne interesuje više. Pravnici treba da sede i da objašnjavaju zašto nesto može ili ne, Od početka pričam da je moja jedina partija epidemiologija, i neću se maći od toga. Radim svoj posao i ništa drugo - dodao je Kon.

On je još jednom govorio o ozbiljnosti situacije u Beogradu.

- Kapaciteti počinju da nam se troše, sada nam treba podrška čitavog stanovništva. Ne interesuje me politika i nepoverenje, činjenice pokazuju koliki je potencijal virusa. U Beogradu je registrovano juče 116, pola je samo iz kovid centara, njih 58. Dalje je na drugim mestima dijagnostikovano. Mi pratimo kovid centre i tu ima 20 odsto pozitivnosti. Beograd ulazi u ozbiljnu situaciju – istakao je dr Kon.

Slike na kojima se vidi nepoštovanje mera su neprihvatljive, a ako ovako nastavimo i kod nas će biti kao u Hrvatskoj.

- Do pola 2 je treštala muzika, stotine ljudi je bilo pod šatrom. Čak i u Beogradu ima lokacija gde se organizuju skupovi. Mi nismo shvatili i nećemo da čujemo šta se dešava oko nas. Za nedelju ili dve i u Srbiji sa ovim ponašanjem može da bude kao u Hrvatskoj. To je potpuno sigurno, vidite bojkot mera i da se sve politizuje - rekao je epidemiolog Kon.

On je rekao i da je Srbija bila oaza do pre dve nedelje, ali je da je od 3. oktobra broj počeo da raste.

Kada je reč o koronavirusu u školama dr Kon je rekao da će biti sve više onih đaka koji će preći na onlajn nastavu.

- Sada nema potrebe za zatvaranjem, ali ako grupa po grupa odlazi na onlajn nastavu postavlja se onda organizaciono pitanje. Da li ima smisla da škola upšte radi, ali to je pitanje ministarstva. Sistem nadzora je uspostavljen i ko tvrdi da ne znamo situaciju taj priča napamet - zaključio je dr Kon.

Izvor: Blic.rs
Foto: N1 - YouTube/PrintScreen

epidemijakoronakoronaviruskrizni štabpolicijski časpredrag konvanredna situacijavanredno stanjeviruszaštitne maske