CRNA MAGIJA: Kafa u službi lepote

Osim što se većina nas budi uz šolju kafe, glavni sastojak ovog neizostavnog jutranjeg napitka – kofein – ima i brojne druge koristi.

Šta je kofein?

Kofein se nalazi u sastavu zrna kafe i listova čaja, kao i u zrnima kakaoa i kola orahu. Kofein je stimulativna materija koja deluje na centralni nervni sistem – obezbeđuje trenutni priliv energije, pa se smatra psihoaktivnom supstancom sa najširom primenom u svetu! Pa na koji način onda kofein deluje na kožu?

Kofein iz kafe, čaja i drugih biljnih izvora deluje kao antioksidans, što znači da neutrališe dejstvo slobodnih radikala i sprečava oksidativni stres (oba faktora ubrzavaju proces starenja).

Kako deluje?

Kofein izaziva skupljanje krvnih sudova i zahvaljujući ovom dejstvu on ublažava otečenost lica, naročito oko očiju. On je od velike pomoći u delovima u kojima se obično zadržava tečnost u tkivima.

Još jedna dobra stvar kofeina je što stimuliše cirkulaciju u sitnim krvnim sudovima. Kada se primenjuje na koži glave, ova supstanca može da zaustavi opadanje vlasi te stimuliše njen ponovni rast.

Kako se koristi?

- Kofein je tipičan sastojak antirid preparata, jer može da ublaži otoke, ali i da posvetli kožu. On se ponekad kombinuje s vitaminom K, za koji je utvrđeno da rešava problem tamnih podočnjaka.

- Ima ga u kremama za kožu vrata – zbog efekta zatezanja, kao i u losionima za telo – zbog poboljšanja teksture kože (npr. celulit).

- Kofein se u preparatima često koristi u kombinaciji s vitaminom C, koji podmlađuje i pojačava njegove efekte.

- Dobra cirkulacija u koži glave od presudnog je značaja, zbog čega stručnjaci preporučuju upotrebu šampona i regeneratora koji sadrže kofein. Ako je u pitanju blaži oblik opadanja kose, primena kofeinskih preparata biće dovoljna. U slučaju izraženog gubitka vlasi, preporučuje se, ipak, kombinovana terapija minoksidilom i kofeinskim preparatima za kosu.

- Kofeinski preparati naročito su delotvorni kad se rashlade ledom, ili kad se nanose rolerom za lice (na oba načina ubrzava se cirkulacija i ublažava upalni proces).

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

antioksidanscirkulacijacrna magijakafakofeinkofeinski preparatikozmetički preparatikremelepotalicenega licaotečenost licarast kosevitamin Kzadržavanje tečnosti