DIGITALNI NOVEMBAR 2020: Veliki festival digitalnih kultura

Veliki festival digitalnih kultura, koji se odvija u 75 zemalja širom sveta, Digitalni novembar ističe rad francuskih talenata koji stvaraju u digitalnoj sferi i promoviše međunarodnu saradnju sa stručnjacima iz celog sveta.

Kroz bogat program, Digitalni novembar Francuskog instituta u Srbiji ove godine istražuje nove oblike stvaranja, od virtuelne i proširene stvarnosti do video igara, uključujući književnost i strip. Festival je takođe prilika da se usmeri pažnja na digitalne mogućnosti u okviru oblasti koje su u središtu delokruga Francuskog instituta Srbije: klimatske promene, baština, rodna ravnopravnost.

Mada nas je u poslednje vreme preplavila digtalizacija, ne može se zanemariti činjenica da ona donosi nove mogućnosti i otvara nove perspektive. Ovo četvrto priređivanje Digitalnog novembra omogućiće širokoj publici da otkrije umetnike i njihova dela, da uči na drugačiji način i da se suoči sa pitanjima budućnosti planete.

Radionice, debate, izložbe, video igre, imerzivna virtuelna stvarnost... toliko događaja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, za mlade, stručnjake, studente u okviru Digitalnog novembra.

PROGRAM:

Wild immersion – U divljini

od 12. do 16. novembra – Plato ispred Kulturnog centra Beograda, Knez Mihailova 5

od 17. do 27. novembra – Francuski institut, Knez Mihailova 31, Beograd

Bliski susreti sa životinjama usred Beograda!

Karavan za klimu – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu

Beograd + online – od 12. do 27. novembra

Spajajući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

Interaktivna izložba France eMotion

Zaječar – od 19. oktobra do 6. novembra 2020

Aleksinac – od 19. oktobra do 2. novembra 2020

Sremski Karlovci – od 12. do 28. novembra 2020

Tehnologijama proširene stvarnosti i digitalne animacije posetioci izložbe moći će da uživaju u raznolikosti francuske kulturne baštine i da virtuelno zađu u tvrđave, prošetaju parkovima dvoraca, obiđu muzeje i najsavremenije izložbene prostore, dive se lukovima opatija i mostova...

Inspirisani Francuskom (video prilozi)

YouTube kanal, i kanali RTV i RTS – od 12. novembra svakog dana u 18 časova

Video prilozi o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda. Dela predstavljaju kustosi i direktori muzeja u dvominutnim video zapisima koji bude želju da se posete muzeji u kojima se nalaze...

Predavanje KreNi "Digital Disruption"

Niš – od 27. do 30. novembra 2020

Predavanja o kreativnim industrijama kao sredstvima društvenog delovanja. Mlade Nišlije, njih preko 60, učestvuju u brojnim aktivnostima, u saradnji sa međunarodnim stručnjacima, iz oblasti dizajna, video igrica, virtuelne realnosti, filma, fotografije i informacionih tehnologija...

Nove video igre (stručne radionice)

Utorak 24. novembar – 14h-17h30, online – za kandidate iz cele Srbije odabrane na konkursu

Petak 27. novembar – 15h-16h i Subota 28. novembar – 10h-11h – za prijavljene u okviru projekta KreNi

Mladi talentovani francuski kreator video igara, Emanuel Korno, na udruženi poziv Francuskog instituta, Serbian game association i Mladih ambasadora Niša, održaće dva master klasa namenjena srpskim kreatorima video igara.

Rodna ravnopravnost u digitalno doba (debata)

Beograd + online – sreda 25. novembar 2020

Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Francuski institut se pridružuje feminističkom kulturnom centru BEFEM u organizaciji prve debate u okviru ciklusa "Jednakost, različitost, digitalno doba".

Escape Game: Moja mala planeta (animacije)

Beograd + online – subota 14, 21. i 28. novembar, od 10h do 15h

Kroz igricu Escape Game deci se pruža prilika da uče francuski zahvaljujući novim tehnologijama, ali i da
razviju svest o potrebi zaštite životne sredine. Za decu od 5 do 10 godina.

Rendez-vous de la littérature francophone

Online – 10, 13, 19. i 24. novembar 2020

Francuski institut poziva ljubitelje književnosti da preko naših društvenih mreža prate i učestvuju u on-line razgovorima sa frankofonim piscima. Na francuskom, bez prevoda.

Izvor: Promo
Foto: Promo

digitalne kulturedigitalni novembarfestivalfrancuski institut