Muzej Vojvodine podržao UN Women kampanju #PolaPola

U okviru UN Women kampanje #PolaPola "Briga nije (samo) ženski posao!" postavljene su previjalice za bebe u muškim toaletima u pet javnih objekata, od kojih je jedan Muzej Vojvodine u Novom Sadu.

"Muzej Vojvodine je podržao kampanju #PolaPola zbog svesti da se radi o vrednostima koje su umetnute u svakodnevnu društvenu poru u vidu poslova koji su prisutni, a malo su cenjeni. Žena je danas žena, majka, sestra, ćerka, domaćica, kuvarica, zaposlena, lider, vaspitač, u trenutnoj situaciji izazvanoj pandemijom i profesor, učitelj, i slično. Neke su žene nešto od navedenog, a neke su sve. I jedne i druge su radno aktivne i nije samo posao odlazak u kancelariju - za to si plaćen. Posao je i sve ono što žena uradi iz ljubavi, bez materijalne nadoknade. Danas mnogi muškarci to shvataju i cene, učestvuju u vidljivom i onom manje vidljivom delu poslovanja. Ipak smo se pomerili sa mrtve tačke. Rodna ravnopravnost je sve prisutnija u društvu", istakla je Čarna Milinković, istoričarka i viši kustos Muzeja Vojvodine.

UN Women i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu, a u saradnji sa kompanijom Color Media Communications pokreću nacionalnu kampanju koja pod imenom "#PolaPola – Briga nije (samo) ženski posao” poziva na priznavanje i ravnopravnu raspodelu neplaćenih poslova u domaćinstvu, pre svega staranja.

Takođe, u okviru kampanje postavljene su previjalice za bebe u muškim toaletima u pet javnih objekata u zemlji: Cine Grand (TC BIG Rakovica) i Kombank dvorana u Beogradu, Muzej Vojvodine i Arena Cineplex u Novom Sadu, i Bioskop Vilin grad u Nišu.

Kampanja “#PolaPola – Briga nije (samo) ženski posao” trajaće do 25. novembra uz pomoć brojnih agenata promena kao što su Milan Marić, glumac, Mina Sovtić, glumica, Nataša Miljković, televizijska novinarka i autorka, Jovana Petković, modna dizajnerka, Zaga Kalmar, modna dizajnerka, Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame, Lidija Ćulibrk, glavna urednica magazina “Lepota & Zdravlje”, Milica Đokić, marketing ekspertkinja, Mladen Sekulić, fotograf, Sandra Zekić, bokserka i novinarka i mnogi drugi.

Kampanja je deo projekta Rodno odgovorno upravljanje koji sprovode Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i UN Women uz podršku Britanske ambasade i Fonda za dobro upravljanje.

arena cineplexbioskop vilin gradBriga nije (samo) ženski posaoČarna Milinkovićcolor media communicationsJovana RužičićkampanjaKombank dvoranaLidija ĆulibrkMilan MarićMilica ĐokićMina SovtićMladen Sekulićmuški toaletMuzej Vojvodinenataša miljkovićnovi sadnspola polaPrevijalice za bebeSandra ZekićTC BIG RakovicaUN WomenZaga Kalmar