Poznata novosadska novinarka i voditeljka, Vesna Farkaš podržala kampanju #PolaPola "Briga nije (samo) ženski posao!"

Vesna Farkaš, jedna je od ambasadorki promena trenutno aktuelne UN Women kampanje #PolaPola "Briga nije (samo) ženski posao!".

Vesna, koju redovno slušamo u emisiji "Noćni program" koja se emituje na RNS1, žena je koja uvek govori ono što misli, i kao takva rado se odazvala i prihvatila da bude deo kampanje #PolaPola.

- Odrastala sam u porodici, zapravo mešovitom braku, i u zemlji u kojoj važi mit i legenda, da su Mađari odlični kuvari. Moj otac je bio baš te nacionalnosti, ali od kuvanja je umeo samo da zgotovi mleko, ponekada i kafu. Možda je to zbog toga, što se vrlo rano otisnuo od kuće, što je uvek neko spremao hranu - menze, restorani... Opet, to nikada nije bio problem u "mojoj" kući, jer moja majka obožava i odlično kuva, te drame oko obroka, nikada nije bilo, baš nikada! Iako nije davao svoj doprinos u prehranjivanju familije, na izvođački način, oduvek sam znala da moji majka i otac sve odluke donose zajedno, da je taj brak na čvrstim, demokratskim temeljima. Odlučivalo se gde se i kada ide na more, šta je najpotrebnije da se kupi, kada i koji auto postaje deo naše porodice. Podrazumevalo se da se nikada ne podiže glas na bilo kog člana zajednice i nikada, ali nikada ne podigne ruka na istog (bar ne moj tata). I sve ovo što sada pišem, mnogi od vas mogu da se prepoznaju, ali otkriću vam jednu važnu stvar. Prvi parfem Yves Saunt Laurent-ov "Opium", prvi set senki za oči, ruž, maskaru i rumenilo, kupio mi je moj otac! Bilo mi je 16, moja majka se ne šminka, ali on je shvatio, ne, znao je da sam ja nešto potpuno suprotno od nje. Beskrajno sam mu zahvalna na tome. Elem, da se ne odaljavam od teme, ovakve i slične inicijative uvek pordržavam, jer ne podnosim stvari koje se PODRAZUMEVAJU, tipa 'ženi je mesto uz decu, kraj štednjaka', da je 'briga samo ženska stvar', gde to tačno piše!? Zajednice, brakovi, veze i postoje da bi se "delilo" i kada je dobro i kada je loše, kada je srećno, tužno. Uvek imajte na umu, da u odnosu dvoje ljudi, svako ima svoj deo, svoju polovinu! Zato nikada ne dozvolite sebi da se zapitate, da li je dvoje premalo za sreću, da li je jedno previše za kraj. Delite ljubav, brige, poslove, snove, nadanja i svet može i mora da postane bolje mesto - ističe Vesna.

UN Women i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu, a u saradnji sa kompanijom Color Media Communications pokreću nacionalnu kampanju koja pod imenom "#PolaPola – Briga nije (samo) ženski posao” poziva na priznavanje i ravnopravnu raspodelu neplaćenih poslova u domaćinstvu, pre svega staranja.

Takođe, u okviru kampanje postavljene su previjalice za bebe u muškim toaletima u pet javnih objekata u zemlji: Cine Grand (TC BIG Rakovica) i Kombank dvorana u Beogradu, Muzej Vojvodine i Arena Cineplex u Novom Sadu, i Bioskop Vilin grad u Nišu.

Kampanja “#PolaPola – Briga nije (samo) ženski posao” trajaće do 25. novembra uz pomoć brojnih agenata promena kao što su Milan Marić, glumac, Mina Sovtić, glumica, Nataša Miljković, televizijska novinarka i autorka, Jovana Petković, modna dizajnerka, Zaga Kalmar, modna dizajnerka, Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame, Lidija Ćulibrk, glavna urednica magazina “Lepota & Zdravlje”, Milica Đokić, marketing ekspertkinja, Mladen Sekulić, fotograf, Sandra Zekić, bokserka i novinarka i mnogi drugi.

Kampanja je deo projekta Rodno odgovorno upravljanje koji sprovode Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i UN Women uz podršku Britanske ambasade i Fonda za dobro upravljanje.

arena cineplexbioskop vilin gradBriga nije (samo) ženski posaocolor media communicationsJovana RužičićkampanjaKombank dvoranaLidija ĆulibrkMilan MarićMilica ĐokićMina SovtićMladen Sekulićmuški toaletMuzej Vojvodinenataša miljkovićnovi sadnspola polaPrevijalice za bebeSandra ZekićTC BIG RakovicaUN WomenZaga Kalmar