NEMA VIŠE VREMENA: Doktor Predrag Kon uputio dramatično upozorenje

Epidemiološka sitaucija sve je opasnija, sve je više zaraženih i preminulih, a Srbija je u iščekivanju novih mera koje bi trebalo da budu objavljene uskoro. Tim povodom se na društvenoj mreži Fejsbuk obratio epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On se kratko obratio kako građanima, tako i vlasti u vezi sa alarmantnom epidemiološkom situacijom.

- Šta može država uradi? Da shvati da nema više vremena... Šta može pojedinac da uradi? Da izbegne zaražavanje. Šta mogu zdravstveni radnici da urade? Da izdrže. Moramo da usporimo virus - napisao je naš stručnjak.

Podsećamo, dan nakon održane sednice Kriznog štaba epidemiolog Kon je obelodanio spisak mera koje su on i njegove kolege predložile Vladi, a kako navodi one bi uskoro trebalo da budu donete.

- Osnovno je da se sve mere koje su do sad donete poštuju. Drugo što smo predložili je da maske budu obavezne u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru posebno u pešačkim zonama. Mi smo predložili da objekti u kojima dolazi do zaražavanja, a to su prvenstveno noćni klubovi ne rade posle 18 sati. Prvenstveno se misli na noćne klubove. To je oročena mera na dve nedelje. Oročena mera bi podrazumevala da se sagleda njen efekat nakon dve nedelje - kazao je Kon.

Izvor: Blic.rs
Foto: N1 - YouTube/PrintScreen

broj zaraženihepidemiologepidemiološka situacijaepidemiološke merekoronavirusKovid-19krizni štabmaskenoćni klubovipandemija koronavirusapredrag konsocijalna distancaviruszaražavanjezdravstveni radnici