BEZ OBZIRA NA VOKALNE SPOSOBNOSTI: Pevanje pod tušem ima niz zdravstvenih prednosti

Svaki peti čovek peva pod tušem, pokazala je australijska studija. Bez obzira kakv su vaše vokalne sposobnosti, ova aktivnost osim što usrećuje ima i zdravstvenih dobrobiti. Pevanje pod tušem je zdravo kažu naučnici i može da pomogne da se osećamo bolje.

Snižava krvni pritisak

Pevanje deluje smirujuće na naše telo i um i može da pomogne u normalizaciji krvnog pritiska. Takođe smanjuje nivo kortizola, hormona koji podiže šećer u krvi i krvni pritisak.

Poboljšava imunološki sistem

Prema rečima naučnika, pevanje povećava imunoglobulin A koji štiti od infekcija.

Smanjuje stres

Drugo istraživanje u Švedskoj pokazalo je da pevanje deluje smirujuće i može usporiti rad srca. Takođe, pomaže telu da oslobodi oksitocin koji može da podigne raspoloženje i pomogne kod teskobe.

Može da ublaži bol

Naše fizičko i psihološko zdravlje su povezani. Izvođenje omiljene pesme može vas smiriti i pomogne vam da se bolje nosite sa bolom. Pevanje takođe podstiče vaše telo da oslobađa endorfine i ublažava neprijatne osećaje.

Pomaže da ostanemo u formi

Kad pevate, koristite mnoge mišiće lica i vrata. Druge vežbe ne mogu da dopru do ovih delova našeg tela, a pevanje pod tušem je jedan od najlakših i najprijatnijih načina za održavanje forme ovih mišića.

U kupatilu glas zvuči bolje

Akustika pod tušem čini ga savršenim mestom za pevanje. Pločice u kupatilu ne upijaju zvuk, zbog čega će se vaš glas duže čuti. Budući da je tuš obično mali prostor, vaš glas će zvučati jače i dublje.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bolglaskrvni pritisakpevanjepevanje pod tušemstrestuširanjevokalne sposobnosti