Direktorka Centra za mame, Jovana Ružičić podržala kampanju #PolaPola "Briga nije (samo) ženski posao!"

Jovana Ružičić jedna je od ambasadorki promena trenutno aktuelne UN Women kampanje #PolaPola "Briga nije (samo) ženski posao!".

Jovana, koja se zalaže za unapređenje položaja žena u društvu i preko Centra za mame trudi da bude glas svih mama u Srbiji, rado se odazvala i prihvatila da bude deo kampanje #PolaPola.

Centar za mame je udruženje građanki i građana koji podržavaju mame i zalažu se za njihova prava. Njihov rad fokusira se pre svega na tome da nijedna žena ne bude radno diskriminisana zato što je mama ili zato što želi da postane mama, kao i da sve žene znaju koja su njihova radna prava i kako da ih ostvare. Od kada postoji Centar za mame, mamama iz cele Srbije daju besplatne pravne savete i konsultacije.

"Mi u Centru za mame odlično znamo da tate mogu sve kao i mame, sem da rode i da doje, kao i da su u porodicama koje ravnopravno dele zajedničke obaveze svi srećniji i zadovoljniji – mame jer se od njih ne očekuje da budu stonoge i storuke, tate zato što znaju koliko je njihov doprinos odgoju dece važan i deca koja dobijaju ljubav i pažnju od za njih najvažnije dve osobe u životu", ističe Jovana.

UN Women i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu, a u saradnji sa kompanijom Color Media Communications pokreću nacionalnu kampanju koja pod imenom "#PolaPola – Briga nije (samo) ženski posao” poziva na priznavanje i ravnopravnu raspodelu neplaćenih poslova u domaćinstvu, pre svega staranja.

Takođe, u okviru kampanje postavljene su previjalice za bebe u muškim toaletima u pet javnih objekata u zemlji: Cine Grand (TC BIG Rakovica) i Kombank dvorana u Beogradu, Muzej Vojvodine i Arena Cineplex u Novom Sadu, i Bioskop Vilin grad u Nišu.

Kampanja “#PolaPola – Briga nije (samo) ženski posao” trajaće do 25. novembra uz pomoć brojnih agenata promena kao što su Milan Marić, glumac, Mina Sovtić, glumica, Nataša Miljković, televizijska novinarka i autorka, Jovana Petković, modna dizajnerka, Zaga Kalmar, modna dizajnerka, Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame, Lidija Ćulibrk, glavna urednica magazina “Lepota & Zdravlje”, Milica Đokić, marketing ekspertkinja, Mladen Sekulić, fotograf, Sandra Zekić, bokserka i novinarka i mnogi drugi.

Kampanja je deo projekta Rodno odgovorno upravljanje koji sprovode Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i UN Women uz podršku Britanske ambasade i Fonda za dobro upravljanje.

arena cineplexbioskop vilin gradBriga nije (samo) ženski posaocolor media communicationsJovana RužičićkampanjaKombank dvoranaLidija ĆulibrkMilan MarićMilica ĐokićMina SovtićMladen Sekulićmuški toaletMuzej Vojvodinenataša miljkovićnovi sadnspola polaPrevijalice za bebeSandra ZekićTC BIG RakovicaUN WomenZaga Kalmar