ČETIRI KLJUČNA SAVETA: Kako ojačati krte i lomljive nokte?

Nije uvek lako odrediti uzrok lomljivih noktiju, a kamoli pronaći najbolji način za njihovo ojačavanje. Agresivni proizvodi, genetski faktor, nedostatak vitamina i minerala, bolesti (psorijaza ili problemi sa štitnom žlezdom), neželjeni efekti lekova i infekcije samo su neki od najčešćih uzroka. U svakom slučaju, krajnji rezultat je isti – krti i lomljivi nokti. Kako ih ojačati?

Koristite ulje za zanoktice

Ako želite jake i zdrave nokte, prvo što treba da uradite je da počnete redovno da koristite ulje za zanoktice. Umasirajte ga u koren nokta i okolnu kožu i tako ćete obezbediti da budu zdravi. Odaberite formulu koja sadrži ulje jojobe zato što ima sitne molekule koji prodiru u nokatnu ploču. Dobro je i ulje od badema koje hidrira i nokat i kožu (prekomerni gubitak vlage može dovesti do suvih, oljuštenih noktiju).

Redovno potapajte ruke u hranljivi rastvor

Dva puta nedeljno šake potopite u mešavinu limunovog soka (pomaže u jačanju zahvaljujući sadržaju vitamina C) i maslinovog ulja. Skinite lak, pa u posudi pomešajte pola šolje limunovog soka sa pola šolje maslinovog ulja. Ugrejte mešavinu tako da postane mlaka. Potopite ruke u činiju i držite ih u njoj desetak minuta. Kada istekne vreme, višak ulja umasirajte u nokte. Zatim stavite par pamučnih rukavica i nosite ih preko noći kako biste povećali apsorpciju hranljivih sastojaka.

Odmorite nokte od agresivnih veštačkih supstanci

Svakog meseca napravite barem nedelju dana odmora od gel laka i akrila.

Posavetujte se sa lekarom

Nedostatak vitamina i minerala u ishrani odražava se i na izgled kože, kose i noktiju. Potrudite se da svakodnevno u organizam unesete sve neophodne nutrijente. Lekar će utvrditi da li vam fali neki od njih, a istovremeno će isključiti druge potencijalne probleme, poput onih sa štitnom žlezdom.

Bez obzira na to kako ćete ojačati nokte, ne očekujte rezultate preko noći. Za promene je ponekad potrebno više meseci (posebno za nokte na nogama, jer im treba duže vremena da porastu). Nemojte odustati prerano, jer ako su vaš cilj zdravi nokti, ne postoji brzinsko rešenje.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

agresivni proizvodihranljivi rastvorinfekcijejaki noktikrti noktilomljivi noktimineralinega noktijunoktiulje za zanokticeveštačke supstancevitaminizdravlje noktiju