ZDRAVSTVENA KORIST JE VIŠESTRUKA: Tri velike prednosti integralnog hleba u odnosu na beli

Obradom zrna žitarica gubi se nutritivna vrednost, što nije slučaj sa integralnim zrnom koje zadržava hranljivost, a zdravstvena korist je višestruka.

Najvažnije zdravstvene koristi integralnih namirnica su:

- dobro varenje
- redovno pražnjenje creva
- sniženje nivoa lošeg holesterola

Dodatna korist integralnih namirnica jesu vitamini.

Integralne namirnice imaju značajno veću količinu vitamina B grupe koja je izuzetno važna za metabolizam ugljenih hidrata, ali i za kvalitet kože i noktiju. Što se tiče mršavljenja, vlakna su krucijalna za svaku dijetu, iz dva razloga.

Razlog zašto treba da jedete integralne žitarice jeste jer uspešno kontrolišu nivo šećera u krvi. Integralne žitarice sadrže više vlakana i zato duže pružaju osećaj sitosti, za razliku od belog brašna koje dovodi do naglog skoka šećera, a potom i gladi.

Ne bi trebalo da jedete više od 3 parčeta pravog integralnog hleba na dan. Isto važi i za integralnu testeninu – iako jeste zdravija u smislu da održava nivo šećera u krvi, sadrži vitamine B grupe, poboljšava varenje – ona i dalje ima isto kalorija kao bela testenina.

Izvor: Stil.kurir.rs/Kucnilekar.com
Foto: Ilustracija/Pexels.com

beli hlebdobro varenjehlebintegralne namirniceintegralni hlebkalorijekorist integralnih namirnicalos holesterolmršavljenjenutritivna vrednostpražnjenje crevaprednosti integralnog hlebašećer u krvitesteninaugljeni hidrativitaminivlakna