RAZBIJTE MONOTONIJU U KREVETU: Pet seksualnih navika kojih se morate rešiti

Ukoliko se vaš seksualni život odvija bez ikakvih promena i ništa novo se ne dešava u spavaćoj sobi, vreme je da promenite stare navike i da se okrenete lepšoj strani seksa, kakvu možda i ne poznajete.

Pet navika kojih je najbolje rešiti se što pre:

1. Ne razgovarate

Ključno je razgovarati o tome šta u seksu volite i želite. Ali parovi često ignorišu "slona u sobi", odnosno neizrečene probleme i preference. Što duže ih ignorišete, to će više uticati na vaš seksualni život. Zašto se tako ponašamo?

- Ljudi se boje da će partner/ka misliti da su čudaci, da će ih kritikovati ili da će se posvađati - kaže psihijatar Medlin M. Kastelanos sa mediscinskog koledža Albert Ajnštajn.

On vas savetuje da budete otvoreni za partnerove sugestije, da saslušate i poštujete njegove/njene ideje, umesto da se uzrujavate zbog njih. Predlaže i da svakih nekoliko meseci zajednički preispitate svoj seksualni život pitanjima poput: jesmo li srećni u seksu, imamo li neki problem, da li treba nešto da promenimo...

2. Niste prisutni

Nije valjda da odmah nakon (ili tokom?!) seksa proveravate pametni telefon. Seks ne može biti dobar ako niste totalno u njemu – i glavom i telom.

- Važno je da vas ništa ne ometa. Isključite telefon. Ako vam misli lutaju, seks neće biti dobar ni vama ni drugoj osobi - kaže Peper Švarc, profesorka sociologije na Univerzitetu Vašington.

3. Uzimate, a ne dajete

- Da li vam je jedini smisao seksa vaš orgazam? Volite da primate oralni seks, ali ne i da pružate? Jedno je ako vi i vaš partner nemate potrebu da sve u seksu bude izjednačeno. Ali, ako nešto ne radite jer vam se ne da ili zato što ste sebični, to je problem. Seksualni užitak zahteva ravnotežu sebičnosti i nesebičnog davanja - kaže Kastelanos.

4. Na auto-pilotu ste

Priprema, pozor: poljubac, dodir, otkopčavanje, stiskanje, skok u pozu... Ako partner može da predvidi svaki vaš potez, verovatno oboje mnogo propuštate.

- Parovi vrlo brzo uđu u rutinu - kaže seksualni savetnik Jan Kerner.

"Ugodni seks", kako ga on zove, može da bude odličan, ali previše predvidljivosti može da izazove dosadu, a potom i probleme s uzbuđivanjem. Zato osvežite seksualni meni.

- Možete se tokom seksa vratiti uobičajenom scenariju, ali barem počnite s nečim novim i uzbudljivijim - kaže Kerner i predlaže igračkice, igranje uloga, prostote i nove položaje.

5. Ne vodite partnera

Ako ništa ne govorite i ne pokazujete, partner neće znati šta vam se sviđa i da li je na pravom putu.

- Biti dobar ljubavnik znači dobro komunicirati. Rečima, zvukovima, pokretima dajte partneru do znanja šta vam se sviđa, šta manje, a šta nimalo - kaže Kerner.

Izvor: Zivim.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Dosadaigranje ulogamonotonijaoralni seksorgazamparovipartnerrazgovorrutinaseksseksualne igračkeseksualne pozeseksualni savetniciseksualni životstare navikeugodni seksuživanje u seksu